Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Poliser häktade - planerade statskupp

Nyheter | 25/01/2009 14:27

Allt fler medlemmar ur statskuppsgruppen Ergenekon avslöjas.

ISTANBUL, Turkiet. I dag häktades nio poliser som misstänks ha kopplingar till Ergenekon. Den hemliga gruppens syfte var att skapa kaos genom välplanerade mord.

Poliserna fanns med bland de 26 personer som togs till förhör i torsdags. Fortfarande kvarhålls 16 av dem, skriver SVT.

Ergenekon är inte en liten bokcirkel utan en sammanslutning ultranationalister. Bland de 86 som står inför rätta finns en partiledare från ett litet nationalistparti, pensionerade arméofficerare, med bra kontakter inom militären, samt flera journalister och kriminella. De flesta är öppet kritiska mot regeringen.

Stor vapengömma

Ergenekon existens uppdagades när en vapengömma upptäcktes vid en polisinsats i Istanbul i fjol. Enligt åtalet var gruppens plan att skapa kaos genom mord och bombdåd. Bland andra skulle Nobelpristagaren Orhan Pamuk och flera andra intellektuella mördas. Oroligheterna som följde skulle leda till att militären steg in, återställde ordningen och störtade regeringen.

Resultatet av rättegången får stor betydelse för Turkiets framtid. Recep Tayyip Erdogan måste visa att processen inte är en häxjakt på de politiska motståndare som anklagat hans parti för att ha en religiös dagordning.

Skrivet av: