Svenska läkare granskas efter kritik

Kallas "Scandinavian flying doctors" i Storbritannien.


Brittiska patienter har råkat ut för elva gånger fler komplikationer än normalt när de opererats av svenska ortopedläkarna. Läkarna har jobbat extra på sjukhus i södra England. Detta för att man velat bli av med vårdköerna för knäoperationer, som i vanliga fall har upp till fem års väntetid.

Flera av patienterna har nu drabbats av svåra smärtor, vilket krävt ytterligare operationer. När man undersökte 250 patienter som opererats av främst svenska läkare, upptäckte man att arbetet inte gjorts ordentligt.

Bland annat var proteserna slarvigt isatta och av fel storlek eller modell. Nästan 22 procent av alla operationer fick göras om. Dessutom var hela 37 procent missnöjda med operationen, skriver Telegraph.

Nu kommer läkarna att utredas av Svensk ortopedisk förening. Också danska och finska läkare kommer att granskas.

– Det kan bli en intressant och helt ny vetenskaplig granskning om varför opererande läkare får betydligt sämre resultat när de gästopererar i andra länder, säger Lars Lidgren, vice ordförande, och professor i ortopedi vid universitetssjukhuset i Lund, enligt SvD.

Även socialstyrelsen kommer att agera för att se om de svenska läkarna riskerar disciplinära följder.

De svenska ortopedläkarna beskrivs nu som "Scandinavian flying doctors" i brittisk press. Men läkaren Paul Callaghan, talesperson för företaget Scanloc där ortopederna rekryterats, håller inte med om att läkarna inte skött sina arbeten.

– Det här är läkare som gör ett bra jobb som kirurger i Sverige. Nu får en oberoende utredning som pågår visa hur det egentligen ligger till, säger han till SvD.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

1 timme sedan
Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

1 timme sedan
Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

2 timmar sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

2 timmar sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.