Svenska läkare granskas efter kritik

- 16/06/2009, 07:38 -

Kallas "Scandinavian flying doctors" i Storbritannien.

Brittiska patienter har råkat ut för elva gånger fler komplikationer än normalt när de opererats av svenska ortopedläkarna. Läkarna har jobbat extra på sjukhus i södra England. Detta för att man velat bli av med vårdköerna för knäoperationer, som i vanliga fall har upp till fem års väntetid.

Flera av patienterna har nu drabbats av svåra smärtor, vilket krävt ytterligare operationer. När man undersökte 250 patienter som opererats av främst svenska läkare, upptäckte man att arbetet inte gjorts ordentligt.

Bland annat var proteserna slarvigt isatta och av fel storlek eller modell. Nästan 22 procent av alla operationer fick göras om. Dessutom var hela 37 procent missnöjda med operationen, skriver Telegraph.

Nu kommer läkarna att utredas av Svensk ortopedisk förening. Också danska och finska läkare kommer att granskas.

– Det kan bli en intressant och helt ny vetenskaplig granskning om varför opererande läkare får betydligt sämre resultat när de gästopererar i andra länder, säger Lars Lidgren, vice ordförande, och professor i ortopedi vid universitetssjukhuset i Lund, enligt SvD.

Även socialstyrelsen kommer att agera för att se om de svenska läkarna riskerar disciplinära följder.

De svenska ortopedläkarna beskrivs nu som "Scandinavian flying doctors" i brittisk press. Men läkaren Paul Callaghan, talesperson för företaget Scanloc där ortopederna rekryterats, håller inte med om att läkarna inte skött sina arbeten.

– Det här är läkare som gör ett bra jobb som kirurger i Sverige. Nu får en oberoende utredning som pågår visa hur det egentligen ligger till, säger han till SvD.

Skrivet av: