Måndag 8 Aug
Stockholm

Ingen ska behöva lägga ut för vård

Regeringen vill låta patienter med vårdbehov utomlands slippa lägga ut pengar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Regeringen vill att patienter som vårdas utomlands inte ska behöva ligga ute med pengarna själva.

Regeringen hoppas kunna slutföra diskussionerna med medlemsländerna under halvåret som ordförandeland.

– Vi tänker ta upp frågan på det informella möte vi har i Jönköping i början av juli och hoppas kunna slutföra det här under vårt ordförandeskapshalvår, säger socialminister Göran Hägglund (kd) till TT.

EU-parlamentet gav i slutet av april grönt ljus för att patienter ska kunna få samma vård betald i ett annat EU-land som de skulle ha fått på hemmaplan. För att ingen ska tvingas ligga ute med pengarna ska det gå att få förhandsbesked om att hemlandstinget betalar vården direkt.

Svår uppgift

Nu ska EU-ländernas regeringar säga sitt innan parlamentet kan fatta det slutgiltiga beslutet. Det är här regeringen hoppas kunna spela en viktig roll genom att få till en kompromiss mellan medlemsländerna.

– Det är ingen enkel uppgift, för här finns ett stort motstånd i många länder och invändningar av olika art, konstaterar Hägglund.

Når man en kompromiss under andra halvåret i år tar det ändå fram till tidigast 1 januari 2011 innan lagändringen kan träda i kraft, bedömer han. Den svenska regeringen tycker, liksom EU-kommissionen, att det inte ska krävas förhandsbesked. Men avsikten är inte att patienterna ska behöva ligga ute med pengar för sin behandling.

– Jag vill ha en lösning så att ingen ska behöva låna pengar för vård, utan det ska clearas direkt mellan landstinget och vårdgivaren utomlands. Alternativet är något slags voucher-system som underlättar för den enskilde.

Tydligt system

– Den som vill ska kunna begära ett förhandsbesked om att landstinget betalar, men det ska inte behövas. Har vi ett väldigt tydligt system som innebär att jag vet att den höftledsoperation jag vill genomgå kommer att ersättas, så kan jag åka till sjukhuset i Tyskland och så får sjukhuset där cleara det med mitt hemlandsting så att räkningen skickas dit direkt. Det går det att hitta praktiska lösningar för.

Han tror inte att vård utomlands kommer att bli en omfattande verksamhet.

– Jag tror att det här är en förändring på marginalen, men den har ändå betydelse för dem som väljer att utnyttja den. Men du och jag vill ha vård i vår närhet, inte i ett annat land.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.