Kvinnlig majoritet i Rwanda

Rwanda blir först i världen med att ha fler kvinnor än män i parlamentet. Kvinnor har redan nu 44 av de 80 mandaten - och då är ännu inte specialvalen för ungdomar och handikappade klara. (TT)


Rwanda blir först i världen med att ha fler kvinnor än män i parlamentet.

Preliminära valresultat visar att kvinnor redan nu har 44 av de 80 mandaten - och då är ännu inte specialvalen för ungdomar och handikappade klara, rapporterar BBC.

I måndags hölls folkval till 53 av parlamentsplatserna, vilket vanns stort av regerande RPF som fick 42 av mandaten mot sju för Socialdemokratiska partiet och fyra för Liberala partiet.

I de indirekta valen till den kvoterade kvinnorepresentationen i parlamentet är det förbjudet att ställa upp för ett visst parti.

Valet avslutas på torsdagen.

Redan det avgående rwandiska parlamentet hade världsrekord i kvinnlig representation, 48,8 procent.

Skrivet av:

Senaste nytt

Marknaden säker: ECB sänker i april

Förskolor i utsatta områden behöver utvecklas

En bra förskola är viktig för att motverka utanförskap och segregation, enligt Skolinspektionen. Men en ny rapport från myndigheten visar att 17 av 30 granskade förskolor i socioekonomiskt utsatta områden behöver utveckla kvaliteten.

Dom: Tyskland måste genast minska utsläpp

1 timme sedan
Tyska regeringen måste omedelbart vidta åtgärder för utsläppsminskningar, enligt en dom i kammarrätten i Berlin-Brandenburg. Det rapporterar Süddeutsche Zeitung.

Altman efter comebacken: "Extremt tacksam"

1 timme sedan
Han petades som vd men gjorde comeback bara dagar senare. Nu vänder sig Open AI:s vd Sam Altman till medarbetarna i ett öppet brev på företagets hemsida.

C: Hårdare straff för bedrägerier mot äldre

1 timme sedan
Centerpartiet vill se hårdare straff för bedrägerier mot äldre och särskilt utsatta personer. Sjunker du så lågt att du lurar av äldre människor sina besparingar. Då ska du sitta bakom lås och bom, säger partiledaren Muharrem Demirok.

Återstart av Ringhals 4 skjuts upp

1 timme sedan
Ringhals 4 ligger nere sedan natten till onsdag. Och nu skjuts återstarten upp till lördag kväll, säger Anna Collin på Ringhals presstjänst.