Beskedet: Roswall godkänns som EU-kommissionär
Efter ett skakigt utskottsförhör i tisdags kväll fick Jessika Roswall vänta på besked från EU-parlamentet. Men nu har hon godkänts.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
EU-kommissionen består av en ledamot från varje medlemsland. Alla har nominerats av sina medlemsländer, även om det är ordföranden Ursula von der Leyen som bestämt vilka olika uppdrag de ska få.
Den här veckan och nästa tisdag utsätts de nominerade för tre timmar långa förhör av olika utskott i EU-parlamentet. För att godkännas krävs inledningsvis stöd från två tredjedelar av ledamöterna. Annars kan det bli aktuellt med krav på ytterligare skriftliga svar eller extraförhör. I värsta fall kan ett medlemsland tvingas nominera en ny kandidat.
När alla utskott sedan sagt ja hålls en sista formell omröstning i hela EU-parlamentet innan den nya kommissionen kan tillträda, tidigast från den 1 december.
I ett mejl till TT skriver Roswall att hon är tacksam och glad över beskedet men också att hon är redo att komma i gång med arbetet: "Vi har stora frågor att ta tag i, och jag ser fram emot vårt gemensamma arbete inom miljö, vattenresiliens och en konkurrenskraftig cirkulär ekonomi."
Hittills har alla föreslagna kommissionärer fått godkänt direkt – men inte Roswall. I Roswalls fall fanns skarp kritik mot vad som ansågs vara alltför vaga och ofullständiga svar.
Mötet mellan de olika partigruppernas ledare i parlamentets miljöutskott återupptogs på onsdagseftermiddagen. Vid 17-tiden kom ett nytt besked från utskottet: Jessika Roswall godkänns som miljökommissionär i EU.
"Jessika Roswall gjorde ett svagt framträdande i utfrågningen. Men att sätta samman en EU-kommission bygger på hur regeringarna har nominerat sina kandidater. Det står helt klart att det kommer att bli en stor utmaning för Roswall att leverera på miljöpolitiken. Nu är det upp till bevis", säger Socialdemokraternas delegationsledare Heléne Fritzon, som sitter i miljöutskottet, i en skriftlig kommentar till TT.
Endast kristdemokratiskt konservativa EPP, där M och KD ingår, samt SD:s partigrupp ECR ville säga ja direkt till Roswall. Ytterhögern och vänstern ville rösta ned henne, medan framför allt den socialdemokratiska partigruppen S&D ville ha mer tid att fundera.
Företrädare för S&D möttes under onsdagsmorgonen för att överväga vad de skulle göra.