Nu försöker Khamenei ena landet

- 19/06/2009, 10:44 -

Attackerade Storbritannien i sitt tal under fredagsbönen.

Det har gått en vecka sedan presidentvalet i Iran som många anser bör bli ogiltigförklarat på grund av fusk och korruption. I vissa valdisktrikt röstade bland annat 140 procent av de röstberättigade.

Varje dag har flera miljoner iranska demonstranter ockuperat gatorna och skrikit slagord som "död åt diktaturen" och "var är min röst?".

Det är det största upproret mot landets styrande sedan revolutionen 1979.

Man har främst riktat ilskan mot den sittande presidenten Mahmoud Ahmadinejad och Irans högsta andliga och politiska ledare ayatolla Ali Khamenei som de anser har tillsammas riggat valresultatet.

Khamenei höll tal under fredagsbönen

Men Khamenei höll i dag ett tal under fredagsbönen där han slog bort alla anklagelser om fusk. Enligt experter på BBC Persian var det en indirekt order till oppositionen och demonstranterna att sluta upp med protesterna eller ta konsekvenserna.

– Nu är kampen över. 40 miljoner röstade på revolutionen. Våra lagar tillåter inte valfusk, det skiljer 11 miljoner röster så även om det kan ha förekommit enstaka fusk - hur ska man förklara 11 miljoner röster? frågade han retoriskt.

– Väktarrådet har gått med på att undersöka vissa delar av valresultatet. De får gärna räkna om dessa röster i närvaro av presidentkandidaterna. Detta kommer att ske med hjälp av lagen men jag kommer aldrig att acceptera olagliga interventioner. De politiska ledarna är ansvariga för allt blod som kan flyta, sa Khamenei och hänvisade till de demonstrationer som skakat landet.

Rafsanjani lurar bakom kulisserna

Samtidigt har landets förre president Ali Akbar Hashemi Rafsanjani, en av de rikaste och mest inflytelserika männen i landet, rest till den heliga staden Qom i ett försök att avsätta Khamenei som det mäktiga Väktarrådets ledare.

Rafsanjani är bara en i raden av reformister som stödjer oppositionsledaren Mir Hossein Mousavi som tillsammans med sin grönklädda folkarmé skakat landets ledning i grunden. Men Khamenei sa i sitt tal att det inte rör sig om en maktkamp.

– Det är inte två grupper som står emot varandra, det finns ingen "inre grupp" och en en grupp som står utanför, sa han.

"Gud hjälp oss mot våra fiender"

Nu försöker Khamenei rädda sitt smutskastade anseende och bjöd därför in både Ahmadinejad och Mousavi till fredagsbönen som hölls på Teheran universitet. Det blev hans första framträdande sedan han gratulerade Ahmadinejad till valsegern för en vecka sedan. Tiotusentals människor hade packat ihop sig på moskéer, i universitet och andra offentliga platser för att lyssna på vad Khamenei hade att säga. Och det var mycket.

– Jag ber till Gud att vi ska få hjälp mot våra fiender, sa Khamenei under fredagsbönen.

– I dag behöver vårt revolutionära samhälle ett lugn och det är bara genom att ha Gud i åtanke som vi kan få fred i våra sinnen i denna oroliga värld, som även kallade valet en frisk fläkt där det iranska folket segrat mot fiendeländer:

"Valet visar folkets solidaritet"

– Valet var en stor manifestation där människor deltog i vårt lands angelägenheter. Jag har aldrig hört om något liknande i de "påhittade" demokratier som finns i världen. Nästan 40 miljoner människor röstade vilket är ett tecken på Guds välsignelse. Valet visade folkets solidaritet med det etablerade samhället. Valet var en politisk jordbävning för era fiender, för era vänner runt om i världen var det en ren fest, sa Khamenei som samtidigt attackerade Storbritanniens regering medan åskådarna skanderade "död åt Israel, USA och Storbritannien":

– Jag uppmanar alla att hålla sig lugna, att inte spela våra fiender i händer, att se de sanna ansiktena hos våra fiender som lurar likt hungriga vargar bakom sina masker av diplomati. Framträdande västerländska diplomater har redan tagit av sig sina masker. De mest illasinnade är Storbritanniens regering.

Efter fredagsbönen ska Khamenei tillsammans med Mousavi och andra oppositionsledare diskutera det påstådda valfusket. Men Khamenei menar att valet inte handlade om olika åsikter, utan endast olika kandidater.

– Det handlar inte om en valkampanj som den beskrivits i sionistiska medier, i USA eller Storbritannien, där en kamp pågått melan krafter utanför och innanför etablissemanget, nej det var en valkamp mellan kandidater inom detablissemanget. Jag känner kandidaterna väl och är inte motståndare till det islamiska samhället. Det handlar inte om antirevolutionära element.

Demonstration på Sergels torg

Då fredagen är en vilodag i Iran har oppositionsledarna istället skjutit upp de planerade demonstrationerna till lördag. I går deltog över 100 000 demonstranter i en sorgdag för att hedra de som dött under demonstrationerna.

Sergels torg i Stockholm hölls i går en demonstration. Över 2500 exiliranier tågade sedan vidare mot den svenska riksdagen i ett försök att få utrikesminister Carl Bildt att fördöma valfusket i Iran.

– De informationer som når oss från Iran blir allt allvarligare. Det talas om tiotals döda när de hårdföra delarna av regimen försökt att slå ner de fredliga protesterna. Att detta är oacceptabelt säger sig självt, skrev han i ett pressmeddelande på torsdagskvällen.

– Det är nu av största vikt att landets myndigheter respekterar de klagomål om valet och röstsammanräkningen som förts fram och behandlar dessa på ett korrekt och öppet sätt.

Att Khamenei ska ändra sitt beslut att utnämna Ahmadinejad som rättvis vinnare är inte särskilt troligt längre. Det klargjorde han i sitt tal.

– Folket röstade på den som de ansåg mest passande till att bli president.

Skrivet av: