Bomb mot Khomeinis grav i Teheran

En bomb har exploderat vid ayatolla Khomeinis gravmonument - minst en död.


Oroligheterna i Iran fortsätter under lördagen.

En bomb har exploderat vid ayatolla Khomeinis gravmonument, rapporterar Reuters som stöder sig på den iranska nyhetsbyrån Fars.

CNN uppger att en person ska ha dödats och minst åtta skadats i vad som kan röra sig om ett självmordsdåd.

Ayatolla Khomeini var Irans politske och andlige ledare från 1979 och fram till sin död 1989 och ligger begravd på ett mausoleum i huvudstaden Teheran. Han var den som utfärdade dödsdomen över författaren Salman Rushdie.

Samtidigt har omkring 2 000 personer samlats vid Teherans universitet, enligt nyhetsbyrån AP. De uppges ha skrikit slagord som "Död åt diktatorn!".

Till BBC säger personer på plats att kravallpoliserna har använt tårgas, vattenkanoner och batonger för att skingra demonstranterna.

Enligt BBC:s korrespondent på plats i centrala Teheran lyckas inte demonstranterna komma fram till torget där prostaktionerna var tänkta att hållas.

– Det är ett massivt säkerhetspådrag här. Tusentals män från varje tänkbart håll: polis, säkerhetsvakter, militärpolis, kravallpolis i full mundering samt den fruktade Basijmilisen med religiösa fanatiker som ser sig själva som förtrupper i den islamiska revolutionen.

– Det är omöjligt för några människor att komma förbi dessa till torget för att hålla demonstrationen.

Inrikesdepartementet har utfärdat totalt mötesförbud och hundratals kravallpoliser var enligt vittnen kommenderade till mötesplatsen, där intilliggande gator spärrades av.

Många rapporter på mikrobloggen Twitter talar om svart rök på gatorna i Teheran och att skottlossning ska ha förekommit.

– Polisen kommer att ta itu med protester med bestämda tag och beslutsamhet, varnade polischefen Ahmadreza Radan via den halvofficiella nyhetsbyrån Fars.

Irans högste ledare Ali Khamenei deklarerade i fredags att det är oppositionens ledare som får bära hundhuvudet om fortsatta protester resulterar i våld.

Khamenei har som landets högste religiöse ledare också mer politisk makt än presidenten.

Film från oroligheterna i Teheran under lördagen:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!