Iranska twittrare varnas

- 17/06/2009, 21:33 -

Militären: De som sprider rykten kommer att få betala dyrt.

Omvärlden ska få rätt bild av vad som händer i Iran. Det vill säga den sittande regeringens bild. Därför försöker man nu att få kontroll över de medier som befinner sig i landet.

Bland annat så har utländska journalister fått stränga förbud att inte vistas på gatorna i Teheran eller andra iranska städer. Och eftersom de internationella nyhetsbyråerna nu inte längre kan rapportera om läget på gatorna så har flera civila iranier i stället vänt sig till mikrobloggen Twitter för att berätta om vad de ser.

Men så i dag kom en ny varning, riktat till president Mahmoud Ahmadinejads motståndare. Enligt Telegraph har Irans militär meddelat att de kommer att vidta åtgärder mot folk som försöker uppmana till spänning och motstånd genom nya medier, såsom Twitter.

"Vi varnar de människor som propagerar för upplopp och sprider rykten att våra legala handlingar komma att stå dem dyrt, framför allt sedan några iranska ungdomar dödades genom av sådana skurkaktiga handlingar. Så vi uppmanar er att ta bort sådant material från era sajter", stod det i meddelandet.

President Barack Obama säger att han inte kunnat välja sida i Iran, eftersom han inte anser att det inte skiljer så mycket politiskt mellan president Mahmoud Ahmadinejad och reformkandidaten Mir Hossein Mousavi, skriver SvD.

Det amerikanska utrikesdepartementet valde indirekt sida i helgen när de fick reda på att twitter skulle tas ned för service under veckan. De bad själva microbloggen att göra uppgraderingen på tisdagsnatten iransk tid, så att deras de iranska rösterna inte skulle tystas under dagtid.

Skrivet av: