Den slutliga voteringen kom efter en hätsk debatt och många tilläggsomröstningar – en process som pågått i över ett dygn och kantats av gräl och avhopp. Utslagsrösten kastades av vicepresident JD Vance som också är senatens ordförande. Tre republikanska senatorer röstade mot budgetförslaget: Rand Paul, Thom Tillis och Susan Collins.
Trump själv har kallat sin budget för ”stor och vacker”. Efter att resultatet blivit klart skriver han på sin sociala medieplattform Truth Social att budgeten nu inte längre tillhör senaten eller representanthuset, utan ”är allas budget”.
”Det finns så mycket att vara stolt över, och ALLA fick en stor politisk vinst – men den största vinnaren av dem alla kommer att vara det amerikanska folket” som enligt Trump bland annat kommer att få lägre skatter, högre löner, säkra gränser och en starkare militär.
Ökad statsskuld
Budgetförslaget väcker starka känslor i det polariserade USA. Den förordar att de skattesänkningar för främst höginkomsttagare, som Trump införde under sin förra mandatperiod, blir permanenta. Den innehåller också stora satsningar på försvaret, insatser mot olaglig migration samt stärkt gränssäkerhet. Skatt på övertid och dricks tas bort och taket för statsskulden höjs.
För att finansiera detta görs kraftiga nedskärningar i den statliga sjukförsäkringen Medicaid för låginkomsttagare och personer med funktionsnedsättningar. Programmet för statliga matkuponger minskas också. Och företrädaren Joe Bidens klimatregleringar och satsningar rivs upp, bland dem stödet till elbilsmarknaden.
Congressional Budget Office, ett politiskt oberoende organ i Kapitolium som granskar alla budgetförslag, har slagit fast att Trumpbudgeten ökar på USA:s statsskuld med 3 300 miljarder dollar. Dessutom uppges den medföra en risk att 12 miljoner amerikaner förlorar sin sjukförsäkring.
Omval på spel
Det sistnämnda har gjort vissa i Trumps eget parti, Republikanerna, tveksamma. Vissa vill av princip ha en minimal statsapparat och minskad statsskuld. Andra kommer från delstater där sjukförsäkringsnedskärningarna skulle få enorm betydelse, där deras egna möjligheter till omval står på spel.
Budgeten går nu till representanthuset som också måste godkänna den. Presidenten har sagt att han vill skriva under budgeten på USA:s nationaldag den 4 juli.