När Israels premiärminister Benjamin Netanyahu besöker USA:s president Donald Trump väntas högtravande retorik med tanke på det avslutade, tolv dagar långa kriget med Iran. Ledarna kommer försöka förmedla en bild av att ha ”räddat” den västerländska civilisationen, tror Anders Persson, statsvetare på Linnéuniversitetet.
— Det kommer bli en segerparad. Det kommer nog också bli, i brist på bättre ord och uttryck, en grabbig tillställning, säger han och lyfter tidigare möten med kramar och långa handskakningar.

Samtidigt har Trump under en tid ökat pressen på Israel om att förhandla om en vapenvila i Gaza, där över 57 000 palestinier rapporterats ha dödats i israeliska attacker, samt en gisslanöverenskommelse.
Netanyahu väntas under mötet ge svar på det förslag till vapenvila som medlarna presenterat. Ett förslag som Trump hävdar redan ska ha fått gehör från Israel. Under helgen meddelade Israel att man skickar en delegation till Qatar för förhandlingar redan under söndagen.
Hamas, vars terrorattack mot Israel den 7 oktober 2023 blev startskottet för kriget, uppgav i fredags att man gett ett preliminärt ”positivt” svar till medlarna men vill förhandla om detaljer.
Anders Persson tror att Trump och Netanyahu kan känna sig kompromissvilliga, och bedömer att Netanyahu har större politiskt manöverutrymme efter eldupphöret med Iran.
Flera frågetecken
Inte mycket är känt om förslaget utöver att det rör sig om ett 60 dagar långt eldupphör. Men Anders Persson ser två stora frågetecken i förslaget – om det kommer att leda till ett slut på kriget, och hur Gaza ska styras utan Hamas.
— Plus frågan om tillit – om parterna kan lita på varandra, och kan lita på Donald Trump, poängterar han.
När Netanyahu besökte Vita huset i april låg även då en vapenvila på bordet. Men det var hans första besök i februari, strax efter att Trump åter tillträtt som president, som gav mest svallvågor. Trump sade då att USA ska ”ta över” Gaza och göra det till ”Mellanösterns riviera”.
Lägger sig i
Trump tycks också ha en framåtblickande strategi gällande Netanyahu, enligt Persson. Nyligen gick han ut på sociala medier och krävde att en pågående israelisk bedrägeri- och mutbrottsrättegång mot Netanyahu ”omedelbart” skulle ställas in.

Det kan handla om att Trump vill se att Netanyahus position stärks för att utvidga Abrahamavtalen som slöts 2020 mellan Israel och fyra arabländer. Att lägga sig i andra länders inrikespolitik och domstolsprocesser är dock känsligt.
— Det är en direkt intervention i ett annat lands demokratiska processer, och det är ju också en väldigt stor tjänst till Netanyahu, det är ingen tvekan om det.