Kommendörkapten Jens Birkebæk Bach har en tuff uppgift som fartygschef på danska flottans patrullfregatt F357 Thetis med räddningsinsatser och fiskekontroller på Nordatlanten. Och uppgiften skulle i princip kunna vara helt omöjlig.
— Vi upprätthåller självständigheten i norr. De har inga krigsfartyg på Färöarna och Grönland så det är vårt jobb att sköta det för dem, berättar Bach när han visar upp sitt fartyg för TT och andra inresta EU-korrespondenter i hamnen i Århus.
Om USA skulle göra verklighet av president Trumps ord om att överta Grönland skulle det i första hand vara upp till Thetis och hennes tre systerfartyg att försvara ön.

Stärker i norr
Att det verkligen skulle gå så långt är det ändå ingen som tror.
— Vi kan utesluta möjligheten att det skulle ske någon form av militär annektering. Men det kan göras andra försök. Grönland är ett litet samhälle men ett stort, stort område och cirka 50 000 människor som kan vara öppna för någon typ av influering, konstaterar utrikesminister Lars Løkke Rasmussen på en pressträff.
Därför är vaksamheten ändå stor. Danmark tog redan i höstas beslut om ett första paket för att stärka försvaret och övervakningen längst upp i norr. Nu är ett andra också på väg.
— Vi prioriterar Östersjön och Arktis, av uppenbara skäl, säger Løkke.

”Vill inte hotas”
Satsningarna har också folkligt stöd. Färska mätningar visar på en klart sjunkande tillit till USA bland danskarna, vars EU-vänlighet i stället har rusat upp i topp. Det beror inte bara på hoten mot Grönland.
— Vi gillar inte det sätt som vi såg hur de behandlade (Ukrainas president Volodymyr) Zelenskyj i Vita huset. Vi vill inte hotas med tullar av vår bästa vän. Därför har vi blivit så pro-europeiska, konstaterar EU-minister Marie Bjerre.
EU tackas också av den danska regeringen för stöduttalanden och besök, som när Frankrikes president Emmanuel Macron var på Grönland i mitten av juni.
Liten kanon
En del av den danska upprustningen blir att ersätta Thetis-klassen med modernare fartyg. Kapten Bach och hans besättning har inte mycket mer än en 76-millimeterskanon i fören och några kulsprutor att försvara sig med.
Å andra sidan rullar arbetet än så länge vidare som förut. Och Bach kan luta sig tillbaka mot sin erfarenhet som tidigare chef för flottans specialstyrkor, Frømandskorpset.
— Naturligtvis tittar vi på nyheterna, men den dagliga rutinen har inte förändrats. Vi gör vårt jobb så som försvarschefen har beordrat, säger kapten Bach.
