I skogar i Uganda och Elfenbenskusten svingar schimpanser i träden och vräker i sig fikon och plommonfrukter. En del frukter plockar de upp från marken.
Under en dag äter en genomsnittlig schimpans omkring 4,5 kilo frukt av olika mognadsgrad vilket innehåller i snitt 14 gram etanol. För en schimpans är det en alkoholhalt som motsvarar två drinkar för en människa.
Det har forskare vid Berkeley-universitetet i amerikanska Kalifornien tagit reda på genom att mäta alkoholhalten i frukterna som finns i apornas hemmiljö.
Våra anfäder
Studiens upphovsman, professor Robert Dudley, har i flera årtionden arbetat utifrån en hypotes om ”den berusade apan”. Han misstänker att människan har ärvt suget efter alkohol från aporna, givet att apors kost bygger på mogen och övermogen frukt.
— Tillfredsställelsen som associeras med att dricka alkohol leder till ett ökat ätande, säger Dudley till amerikanska CBS News.
Det betyder inte att det pågår stora fylleslag i skogarna i Elfenbenskusten och Uganda. Schimpanserna skulle behöva äta ännu större mängder frukt, tills deras magar sväller upp, för att bli ordentligt berusade, poängterar Dudley och hans kollegor.
”Stark kraft”
Deras studie ger dock inte svar på om schimpanserna väljer frukt baserat på alkoholhalt, sötma eller andra näringsvärden. Men forskarna anser sig ha blivit styrkta i sin uppfattning; att människans förfäder utvecklade ett begär efter alkohol genom att exponeras för tropiska frukter med en viss halt av etanol.
— Även om våra kostvanor har varierats så kan den tendensen, att snabbt vilja konsumera när denna molekyl finns med, ännu utgöra en stark kraft, säger Robert Dudley.