Ahmadinejad vann - efter omräkningen

Väktarrådet avfärdar valprotesterna.


Väktarrådet i Iran deklarerade på måndagen att det ifrågasatta resultatet av presidentvalet står fast: Mahmoud Ahmadinejad vann.

Väktarrådet hade till följd av protesterna mot valet utlovat omräkning av 10 procent av rösterna. Omräkningen inleddes på måndagen - och beskedet om vad den ska ha visat kom samma kväll.

Väktarrådets ordförande, storayatolla Ahmad Jannati, deklarerade i ett brev ställt till landets inrikesminister att endast obetydliga fel i valprocedurerna förekommit.

Beskedet återgavs i statlig teve. På Teherans gator var det samtidigt tätt med säkerhetspersonal för att avskräcka demonstranter, berättade vittnen.

Oppositionskandidaterna hade krävt en genomgång av rösterna, men den främste, Mir Hossein Mousavi, anser att omräkningen är alltför begränsad och kräver att valet helt görs om.

Oppositionen anser att grovt valfusk förekom i valet den 12 juni, där den sittande presidenten enligt regimen vann överlägset.

Enligt iransk teve hade två av förlorarna, Mousavi och Mehdi Karroubi, inte utsett någon företrädare i den panel som skapats av Väktarrådet för omräkningen.

Nedas död utreds

Efter alla protester runt den omskrivna musikstudenten Neda Agah-Soltans död under demonstrationerna i Teheran efter valet har president Ahmadinejad begärt en utredning av hennes död.

"Med anledning av de många påhittade rapporterna om denna tragiska händelse och den omfattande propagandan i utländska medier verkar det som om det finns en klar inblandning av Irans fiender som vill utnyttja situationen politiskt och solka ner den rena bilden av Islamiska republiken", skrev presidenten i ett brev publicerat av nyhetsbyrån Isna.

I brevet gav han order om att utreda dödsfallet och se till så att de skyldiga ställs till svars.

Neda har blivit en symbol för den iranska oppositionen sedan vittnen hävdat att hon sköts ihjäl av milis trots att hon inte själv aktivt deltog i någon demonstration.

Miljoner människor världen över har sett videofilmer på internet som visar hennes död.

Försonligare ton

Samtidigt som mordet ska utredas har Iran anslagit en mer försonlig ton gentemot Storbritannien.

Regeringstalesmannen Hassan Qashqavi meddelade i teve att fem av de nio lokalanställda vid brittiska ambassaden som gripits nu har frigetts.

Storbritanniens premiärminister Gordon Brown har kallat gripandena "oacceptabla" och krävde på måndagen en ögonblicklig frisläppning även av de övriga fyra.

Den iranska regimen har flera gånger anklagat framför allt Storbritannien för att ha uppviglat till demonstrationer i landet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!