Sverige på plats när Ahmadinejad svor eden

Den svenske ambassadören deltog när Ahmadinejad svor presidenteden.


IRAN. Det iranska presidentvalet har väckt mycket starka reaktioner världen över. Samtidigt som presidenteden i dag svors inne på parlamentet i Teheran pågick vilda protester utanför. Hittills uppges minst 20 personer ha dött under demonstrationerna den senaste tiden. Landet upplever för tillfället de värsta oroligheterna sedan den islamska revolutionen skakade Iran för trettio år sedan.

Redan från början har kritikerna menat att det enda syftet med årets val har varit att se till att den nuvarande ledaren, Mahmoud Ahmadinejad, sitter kvar.

Många misstänker därför att valfusk ligger bakom det lyckade resultatet för presidenten. USA:s president Barack Obama och ledarna i Frankrike, Storbritannien, Italien och Tyskland har alla beslutat sig för att inte gratulera Ahmadinejad till hans återval.

Men när ceremonierna inleddes i dag deltog däremot Sveriges ambassadör i Iran, Magnus Wernstedt.

Nyheter24 har talat med chefen för UD:s presstjänst, Anders Jörle.

Hur kommer det sig att Sverige väljer att skicka sin ambassadör som representant vid presidentinvigningen i Iran trots den starka kritik som riktats mot hur valet har skötts?

– Som ordförandeland i EU är det vår uppfattning att vi måste kunna ha bra diplomatiska kanaler till regeringen. Det är inte samma sak som att man accepterar situationen i Iran.

I Sverige har exil-iranier, ett flertal gånger, demonstrerat mot valet. Har ni förståelse för att många är besvikna på ert agerande?

– Jo, jag har själv träffat flera grupper. Det finns många som är besvikna och som kanske inte vill förstå varför vi gör som vi gör när det gäller det här med att ha diplomatiska relationer.

Det är lätt att tolka närvaron som att Sverige uttrycker stöd för regimen?

– Som sagt betyder inte det här att vi accepterar situationen i Iran. Men om vi inte hade dessa relationer skulle vi helt sakna möjlighet att framföra våra synpunkter till regeringen. Lika litet accepterar vi det som händer i Zimbabwe trots att vi har en svensk ambassadör där också, säger Anders Jörle till Nyheter24.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Teknikbolagen sänkte Wall Street

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

1 timme sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

2 timmar sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

2 timmar sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.