Krav på oberoende valgranskning

Presidentkandidaten Mehdi Karroubi kräver oberoende valutredning.


En av kandidaterna i Irans val, Mehdi Karroubi, kräver en oberoende utredning av valet.

"Om en oberoende panel skapas av Väktarrådet, med fulla befogenheter att utreda alla aspekter av valet, då kommer jag att välkomna det", skrev Karroubi i ett brev riktat till rådet som publicerades av hans reforminriktade tidning Etemad Melli.

Väktarrådet har erbjudit en panel som ska räkna om en del av rösterna och där samtliga kandidater kan medverka. Men valets främsta oppositionskandidat, Hossein Mousavi, anser inte att utredningen är oberoende och har krävt att valet görs om.

En annan kandidat, Mohsen Rezai, har gått med på att ingå i panelen - men bara om Mousavi och Karroubi också medverkar.

Mousavis medarbetare sa att denne betraktar vissa deltagare i panelen som partiska och inte tror att tvivlen kring valet kan skingras av att man räknar om tio procent av rösterna.

I går förde rättighetsgruppen Human Rights Watch (HRW) fram anklagelser om att Irans fruktade Basij-milis genomför nattliga räder i Teheran. Styrkorna tränger sig in hem, misshandlar människor och slår sönder inredningen i försök att stoppa protester mot det omstridda presidentvalet.

HRW citerar flera icke namngivna invånare i Teheran, men det har inte gått att få uppgifterna bekräftade av oberoende källor.

Iranska medier rapporterar att 20 människor har dödats i oroligheterna efter valet den 12 juni.

På nätterna protesterar många Mousavi-anhängare från hustak. Gud är störst, ropar de - samma slagord som användes under revolutionen 1979 efter vilken Iran omvandlades till en islamsk republik.

I HRW:s rapport berättar en Teheran-bo hur Basij-miliser kom till grannskapet och började skjuta i luften, i riktning mot ljudet varifrån protestropen kom. En kvinna berättar om att folk brukar kasta sten, för att försöka stoppa de halvmilitära styrkorna när de tränger sig in i grannskapet och börjar misshandla folk.

En annan beskriver hur Basij-styrkor sprejat färg på dörrar till hus dit de tror att protesterande flytt.

Några minuter senare kom de tillbaka och började att slå sönder dörrar innan de gick in i byggnaderna. De misshandlade ägarna, slog sönder fönster på huset och även deras bilar.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!