Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kina kvar i Sudan trots terrormord

Nyheter | 28/10/2008 11:43

Kina fördömde i dag morden på fem kinesiska oljearbetare i Sudan. (TT)

Kina fördömde på tisdagen morden på fem kidnappade kinesiska oljearbetare i Sudan som ett omänskligt terroristbrott men sade att man ändå ska fortsätta att investera i det krigsdrabbade oljerika landet.

– De fem männen, som ingick i en grupp på nio kidnappade arbetare, dödades vid ett misslyckat fritagningsförsök, sade kinesiska UD:s taleskvinna Jiang Yu vid en presskonferens i Peking.

Hon sade också att president Hu Jintao och premiärminister Wen Jiabao har beordrat kinesiska regeringsföreträdare att göra allt de kan för att de landsmän som fortfarande saknas i Sudan ska kunna tas hem oskadda.

– Vi fördömer dessa banditers grymma och omänskliga terrormord på obeväpnade kinesiska arbetare, sade Jiang.

Kina är främsta uppköpare av Sudans olja och är därmed en viktig investerare i landet. Peking är också en av Khartumregeringens mäktigaste utländska allierade.

Kidnappningen i regionen Södra Kordofan, gränsande till den krigsdrabbade regionen Darfur, var den tredje på ett år. Det har blivit alltmer riskabelt att arbeta där.

Kina har bidragit till den fredsstyrka som försöker bilägga konflikten i Darfur, men kritiker hävdar att landets oljeaffärer och vapenförsäljning snarast stöder regimen i Khartum.

Sudans utrikesdepartement har skyllt kidnappningen av de nio kineserna och morden på fem av dem på gerillagruppen JEM i Darfur. En JEM-företrädare i London har avvisat anklagelsen.

Skrivet av: