Milis i Irak mördar homosexuella

Migrationsverket: "Rapporten är skakande".


Människorättsgruppen Human Rights Watch avslöjar i en rapport som släpptes på måndagen att män som misstänks vara homosexuella har blivit kidnappade, torterade och mördade under en våldsvåg i Bagdad.

Bara i år ska "hundratals" män ha drabbats.

Enligt rapporten är det omöjligt att exakt beräkna hur många män som har dödats i våldsvågen.

Enligt läkare och bårhuspersonal har många av de mördade männen torterats innan de bragts om livet.

Företrädare för den så kallade Mahdimilisen har antytt att militära aktioner ska råda bot på "feminiseringen av irakiska män".

Bakgrunden till förföljelserna är att gärningsmännen fruktar att "irakiska mäns maskulinitet är hotad". I rapporten avslöjas det även att en del av de döda har mördats för att deras "omanliga beteende" hotar familjens eller klanens rykte.

Sverige har tidigare kritiserats för avvisningar av homosexuella män från Irak och Iran. Förra sommaren fanns uppgifter om att två homosexuella pojkar hängts i Iran - i samband med den händelsen stoppades alla avslag tillfälligt.

Joakim Hugosson, rättlig expert på Migrationsverket säger i en intervju med Nyheter24 att han tittat på rapporten från Human Rights Watch och att han anser att den är "skakande". Någon principiell omvärdering av den här typen av fall kan han dock inte utlova:

– Varje prövning vi gör är individuell. Den här nya rapporten kommer givetvis fungera som ytterligare ett underlag när vi framöver gör bedömningar av den här typen av fall.

Är det i dag rimligt att skicka tillbaka en asylsökande homosexuell man till Irak?

– De nya uppgifterna är skakande men vad den får för betydelse kan jag inte säga i dag. Viss betydelse får den säkert, men som sagt tillämpar vi individuella prövningar, säger Joakim Hugosson till Nyheter24.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Italien tillåter aktivister på abortkliniker

Centralbanken: Något ljusare för tysk ekonomi

Den tyska centralbanken Bundesbank skriver i sin månadsrapport att den tyska ekonomin – Europas största – troligtvis växte lite under årets första månader, bland annat tack vare ökad export.

Expert: Münchhausen by proxy är barnmisshandel

Föräldrar som svälter, medicinerar eller gör sina barn sjuka på annat sätt – medvetet. Flera fall av så kallad Münchhausen by proxy har uppmärksammats på senare tid. Det kan vara svårt att upptäcka, säger experten Björn Lundin.

Norrköping: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Påkörd person i Norrköping", skriver polisen på sin hemsida.

Stockholm får grönt ljus för miljözon i city

EU-kommissionen har nu godkänt Stockholms nya miljözon som innebär att bensin- och dieselbilar portas, rapporterar lokaltidningen Mitti.

Stor förvirring kring eldningsregler

Ja, elda på. Nej, elda inte alls. Förvirringen är stor när landets kommuner ska tolka regeringens nya avfallsregler.