Söndag 18 Apr
Stockholm

Hårt arbete skydd mot bröstcancer

Äldre, friska kvinnor som intensivtränar minskar risken för bröstcancer. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Äldre, friska kvinnor som intensivtränar minskar sin risk för bröstcancer med upp till 30 procent, säger forskare. Allt kroppsarbete, från löpning och aerobics till att golvskurande och vedhuggning, bidrar till skyddet. Bäst resultat av träningen får smärta kvinnor.

Över 30 000 kvinnor som passerat klimakteriet har följts av forskare vid National Cancer Institute (NCI)i USA. I gruppen ingick både feta, överviktiga, normalviktiga och smala.

Vi vet att övervikt utsätter kvinnor för ökad bröstcancerrisk, säger Michael Leitzmann som lett studien och framhåller att även kvinnor i lågriskgrupper förbättrar skyddet mot sjukdomen.

Efter att ha följt kvinnorna i elva år fann forskarna att de som tränat hårdast sänkt risken för att utveckla bröstcancer med i genomsnitt 13 procent. Ännu tydligare var effekten för de normalviktiga kvinnorna. Deras risk sjönk med 30 procent.

Sambandet var mycket starkare bland smärta kvinnor, säger Leitzmann som nu arbetar i Tyskland vi Universitetssjukhuset i Regensburg.

Samtidigt visade sig lättare aktiviteter som promenader, lätt hushållsarbete och lätt joggning inte ge effekt.

Orsaken till skyddseffekten är fortfarande oklar. Äldre studier visar dock samband mellan det kvinnliga könshormonet östrogen och hormonberoende bröstcancer. Östrogenet lagras i kroppsfettet och överviktiga kvinnor löper ökad risk för sjukdomen.

Tidigare studier har visat att hårt fysiskt arbete skyddar mot andra cancerformer, hjärta- kärlsjukdom och andra sjukdomar.

Den medicinska tidskriften Biomed Central's Breast Cancer Research publicerar rapporten från NCI.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela