Stockholm

Forskare avkodar cancergener

Cancerforskare har lyckats avkoda DNA från patient.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

USA. Forskare vid Washington University har för första gången lyckats tolka all DNA från en cancersjuk patient. Därmed har de lyckats hitta flera muteringar som orsakar sjukdomen.

Cellerna donerades av en kvinna i 50-årsåldern som dött av leukemi. Hennes cancer uppstod av mutationer som uppkom senare i livet, liksom de allra flesta cancerformer gör. Endast 5-10 procent av all cancer tros vara ärftlig.

– Det här är den första av många hela sekvensundersökningar av cancergenomer. De kommer ge oss en hel del ledtrådar om vad som händer i DNA:t när cancer blommar upp, säger studiens författare Richard K Wilson till New York Times.

Anledningen till att man lyckats göra denna studie är de senaste månadernas utveckling av gentekniken. Numera är det möjligt att göra en miljon DNA-prov billigare och enklare än vad man tidigare kunde göra 100.

Åtta av de tio mutationer forskarna hittade skulle inte ha upptäckts av traditionella metoder som endast fokuserar på själva cancercellerna. Den nya metoden att avkoda en människas hela DNA kan därför innebära stora förändringar inom cancerforskningen.

– Det var många som sa att det var en dum idé att sekvensundersöka hela cancergenomen, säger Wilson, enligt New York Times, och noterar att studien till största delen var privatfinansierad.

Kvinnan som donerat sina celler till denna studie är den första i världen att få hela sitt DNA avkodat.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Nästa artikel
Vi minns bättre

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.