Ny metod mot bröstcancer

Dödligheten kan sänkas med en tredjedel.


Dödlighet och återfall i bröstcancer kan sänkas med en tredjedel av ett cellgift i tablettform som tas tillsammans med standardbehandling i dropp eller med spruta, visar en svensk-finsk studie.

"En milstolpe", säger forskarna som själva överraskats av resultatet. De redovisade det vid en stor bröstcancerkonferens i San Antonio i Texas i helgen.

Studien omfattade 1 500 canceropererade kvinnor som delats upp i två grupper. Kvinnorna bedömdes ha hög risk för återfall och behövde förebyggande behandling med cellgift i fyra månader. De fick därför en standardkombination av flera cellgifter, cytostatika, i dropp eller med injektion.

Hälften av kvinnorna fick dessutom två gånger om dagen tabletten Xeloda, ett cellgift som kroppen omvandlar ett till ett tidigare känt cytostatikum, flurouracil.

Av de 124 kvinnor som fick återfall under tre års studie insjuknade 80 i gruppen som enbart fått dropp eller sprutor med cellgift. 54 av dem som även fick Xeloda insjuknade på nytt, det vill säga 33 procent färre.

Hälften av dem som fick återfall avled av sjukdomen.

Forskarna bakom studien hoppas nu på ännu resultatet under de kommande två årens uppföljningen.

– Det är en milstolpe i behandlingen av bröstcancer, säger överläkaren vid Akademiska sjukhusets cancerklinik, Henrik Lindman, till Dagens Nyheter och Upsala Nya Tidning.

Lindman som är huvudansvarig för studien framhåller att det goda resultatet med Xeloda kom trots att fler av dem som tog tabletten avbröt medicineringen i förtid på grund av biverkningar. Han beräknar att hundratalet återfall och dödsfall kan undvikas varje år om Xeloda rutinmässigt läggs till den vanliga cellgiftsbehandlingen.

Varje år ställs cirka 7 000 bröstcancerdiagnoser i Sverige. Det innebär att mellan 15 och 20 kvinnor insjuknar varje dag. Drygt en fjärdedel av all cancer hos kvinnor är bröstcancer, som därmed är kvinnans vanligaste cancersjukdom, uppger Cancerfonden. Omkring 30 procent av de kvinnor som årligen får diagnosen behandlas med cytostatika.

Kvinnor i riskzonen för bröstcancer bör undersökas med både magnetröntgenkamera (MR) och vanlig röntgenkamera, visar en studie vid M D Anderson Cancer Center på University of Texas i Houston. Den kombinerade undersökningen kan upptäcka en tumör tidigare än enbart röntgen.

Deras slutsats redovisades vid San Antoniokonferensen, skriver nyhetsbyrån Reuters. Det finns en förhöjd risk för återfall om en patient opererats för små brösttumörer av typen HER2 positiv, rapporterade forskare vid Houstonkliniken. Kvinnor med denna variant kan därför behöver extra behandling med läkemedel.

Symptom på bröstcancer kan vara kännbara knölar, indragningar eller utbuktningar i huden, missfärgningar i huden, flytningar ur bröstvårtan eller förstorade lymfnoder i armhålan eller runt nyckelbenet, uppger Wikipedia.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Årets nya Ikea-möbler för gamers – som du måste blåsa upp själv

Riksrätt i senaten för Bidens minister

Har USA:s minister med ansvar för inrikes säkerhet "medvetet och systematiskt" underlåtit att hålla gränsen mot Mexiko säker? Republikanerna i representanthuset anser det och skickar därför ett riksrättsåtal till senaten. Men där väntas processen mot Alejandro Mayorkas avslutas illa kvickt.

L: Inför maxtak i skolan

Liberalerna vill införa ett maxtak för klasstorlekar i skolan. Det ska inte vara ett lotteri i skolan som man möts av alltför ofta i dag, säger partiledaren Johan Pehrson.

Så gör du hitlåtar med AI – enkelt och helt gratis

Udio är ett nytt AI-verktyg som kan skapa realistiska låtar. Här är allt du behöver veta om Udio och hur du använder det för att skapa din egen AI-musik.

Här går 100 företag i konkurs – varje vecka

I Stockholm har över 1 100 företag gått i konkurs under de första tolv veckorna 2024. Det är lika mycket som hela resten av landet sammanlagt, visar färska siffror från Tillväxtanalys. – Lågkonjunkturen slår undan fötterna för allt fler företag, säger Stockholms Handelskammares ekonom.

Polisen i Örebro rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En trafikolycka har inträffat på Rv 50 Lillån i Örebro", skriver polisen på sin hemsida.