Söndag 4 Dec
Stockholm

Pr-man dömd på Guantánamo

Ali Hamza Ahmad al-Bahlul uppges ha varit pr-man inom terrornätverket al-Qaida och döms nu till livstids fängelse.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Ali Hamza Ahmad al-Bahlul får livstids fängelse för att ha varit pr-man inom terrornätverket al-Qaida. Det har en militärtribunal på USA:s Guantánamobas på Kuba beslutat i det andra målet som avgörs där.

Enligt USA har al-Bahlul utbildats på militärläger i al-Qaidas regi i Afghanistan. Han ska därefter ha producerat flera propagandafilmer, bland annat den där Mohammad Atta, ledaren för gruppen som utförde terrordåden den 11 september 2001, förklarar sitt "martyrdåd".

– Rättegången avslutades i fredags, men resultatet offentliggjordes först på måndagen. Den 39-årige jemeniten döms till livstids fängelse, sade en Pentagontalesman.

al-Bahlul ville inte ha någon advokat och argumenterade inte emot USA-militärens linje.

I den första militärprocessen på Guantánamo förklarade en tribunal i augusti Salim Hamdan - före detta chaufför till al-Qaida-ledaren Usama bin Ladin - skyldig till att ha levererat material till terrordåd, men friade från de allvarligare anklagelserna om terrorkonspiration. Hamdan dömdes därmed till bara fem månaders fängelse, eftersom han redan suttit inlåst i flera år.

Såväl människorättsaktivister som jurister kritiserar systemet med militärtribunaler för att det offrar fundamentala rättsprinciper och förnekar de åtalade deras rättigheter.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.