Pr-man dömd på Guantánamo

Ali Hamza Ahmad al-Bahlul uppges ha varit pr-man inom terrornätverket al-Qaida och döms nu till livstids fängelse.


Ali Hamza Ahmad al-Bahlul får livstids fängelse för att ha varit pr-man inom terrornätverket al-Qaida. Det har en militärtribunal på USA:s Guantánamobas på Kuba beslutat i det andra målet som avgörs där.

Enligt USA har al-Bahlul utbildats på militärläger i al-Qaidas regi i Afghanistan. Han ska därefter ha producerat flera propagandafilmer, bland annat den där Mohammad Atta, ledaren för gruppen som utförde terrordåden den 11 september 2001, förklarar sitt "martyrdåd".

– Rättegången avslutades i fredags, men resultatet offentliggjordes först på måndagen. Den 39-årige jemeniten döms till livstids fängelse, sade en Pentagontalesman.

al-Bahlul ville inte ha någon advokat och argumenterade inte emot USA-militärens linje.

I den första militärprocessen på Guantánamo förklarade en tribunal i augusti Salim Hamdan - före detta chaufför till al-Qaida-ledaren Usama bin Ladin - skyldig till att ha levererat material till terrordåd, men friade från de allvarligare anklagelserna om terrorkonspiration. Hamdan dömdes därmed till bara fem månaders fängelse, eftersom han redan suttit inlåst i flera år.

Såväl människorättsaktivister som jurister kritiserar systemet med militärtribunaler för att det offrar fundamentala rättsprinciper och förnekar de åtalade deras rättigheter.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA: Vapen förstörda i Jemen

SAS kan få böta – passagerare saknade covidtest

Flygbolaget SAS kan få böta i Danmark för att ha brutit mot reglerna under coronapandemin.

Örebro bötfäller sig själv efter bygglovsmiss

1 timme sedan
Bygg- och miljönämnden i Örebro bötfäller markplanerings- och exploateringsnämnden i samma kommun efter att man missat att ett tillfälligt bygglov för en parkeringsplats gått ut, skriver Nerikes Allehanda.

Nvidia presenterar ny AI-processor

2 timmar sedan
Amerikanska chiptillverkaren Nvidia presenterar en ny processor som vd Jensen Huang hoppas ska stärka bolagets dominans inom AI-hajpen, som redan gjort bolaget till världens tredje högst värderade börsbolag.

Aggressiv björn lös i Slovakien – fem skadade

igår 23:12
En slovakisk turiststad har utlyst undantagstillstånd efter att fem personer skadats i en björnattack. Bland de skadade finns ett barn.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Skellefteå

igår 22:38
"Man misstänks för rattfylleri under påverkan av narkotika.", skriver polisen på sin hemsida.