Gripna kopplas till dödad svensk

Enligt USA:s militär har fyra al-Qaida-medlemmar gripits i Mosul i Irak. (TT)


USA:s militär uppger att fyra medlemmar av al-Qaidas irakiska gren har gripits i Mosul i norra Irak, gruppens sista fäste i en större stad. I samma område dödades den 5 oktober den svenske 43-åring som utpekats som andreman i irakiska al-Qaida.

De senaste gripandena skedde under onsdagen och torsdagen. Enligt det amerikanska uttalandet har minst en av de gripna haft samröre med kretsen kring den svenske 43-åringen.

Svensken är den av FN och EU terroriststämplade andremannen i irakiska al-Qaida. Amerikansk militär berättade i går för TT att han sprängde sig själv sedan han skottskadats.

Mannen har tidigare kopplats samman med en moské i Brandbergen i Haninge kommun utanför Stockholm. Till den moskén knyts också en i dag 55-årig svensk med marockanska rötter som sedan 2007 sitter fängslad i Marocko.

Mannen greps i januari i fjol och dömdes i juni i år till tre års fängelse. Domen överklagades och målet ska enligt UD tas upp under hösten.

Bilden av den döde 43-åringens verksamhet stämmer väl med hur Säkerhetspolisen gång efter annan i sina årsrapporter beskrivit hur islamistisk terrorism bedrivs i Sverige.

Enligt Säpo ska det finnas individer som sysslar med att stötta terrorism i andra länder, men samtidigt mycket små hot mot svenskar eller utlänningar i Sverige. Verksamheten i Sverige går ut på att skaffa fram pengar eller att rekrytera frivilliga till kampen på andra håll i världen.

– Att det finns aktiva terrorister i Sverige är "inget överraskande", säger terrorismexperten Magnus Ranstorp vid Försvarshögskolan.

– Det här är inte ovanligt, nästan varje land har någon typ av problem. Sverige sticker inte ut jämfört med andra länder, och det handlar om understödjande verksamhet, som vi sett exempel på tidigare. Enligt min bedömning, som kan både den slutna och den öppna sidan, så har Säpo mycket god kapacitet att identifiera och sålla ut vem som är intressant och ska bli föremål för ytterligare övervakning. De hjälps ju också hela tiden av utländska underrättelsetjänster, säger Ranstorp.

Den dödade svensken är den fjärde svensk som dödats eller fängslats som misstänkt terrorist utomlands. Den förste svensken var Mehdi Ghezali, som greps i Pakistan tre månader efter terrorattacken i USA den 11 september 2001. Han fördes till USA:s fångläger Guantanamo och frigavs 2004 utan att ha ställts inför rätta.

I december 2005 greps en i dag 42-årig man, som är född i Libanon, vid en mellanlandning på Prags flygplats. Han var på väg till Beirut och sedan månader efterlyst av Interpol på USA:s begäran. I september förra året utlämnades han till USA, där han sedan dess sitter i fängelse i väntan på rättegång. Svensken misstänks för att 1999 ha organiserat ett läger för terrorister i delstaten Oregon i nordvästra USA.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Turkisk uppmaning om enighet efter Hamasmöte

1 timme sedan

Kriminalvårdare döms för våld mot intern

1 timme sedan
En kriminalvårdare på Skänningeanstalten döms av Linköpings tingsrätt för att ha misshandlat en intern.

Sex häktade efter rekordstort knarkbeslag

1 timme sedan
Sex personer har begärts häktade för synnerligen grovt narkotikabrott. De greps i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm på torsdagen.

Tusentals drabbade av strömavbrott

1 timme sedan
Ett strömavbrott har under lördagen drabbat Eons kunder i Upplands Väsby kommun norr om Stockholm. Som mest berördes drygt 12 000 av Eons kunder.

Jasmin lever som hemmafru: "Råd att leva på en inkomst"

2 timmar sedan
Kan man leva som hemmafru och ändå ha en trygg privatekonomi? Nyheter24 har pratat med Jasmin som lever som hemmafru, och hållbarhetsekonomen Madelén Falkenhäll, för att svara på det.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Helsingborg

2 timmar sedan
"Singelolycka på Sofiebergsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.