Kina och Taiwan i historiska samtal

Taiwan och Kina inledde på tisdagen historiska samtal med syfte att knyta närmare ekonomiska band mellan de tidigare bittra fienderna.


Avtal om bland annat sjöfart, flyg, postgång och livsmedelssäkerhet väntas mellan ländernas chefsförhandlare.

Kinas chefsförhandlare i Taiwanärenden, Chen Yunlin kom i måndags till Taiwans huvudstad Taipei som den högste fastlandskinesiska besökaren på ön efter inbördeskrigets slut 1949. På tisdagen träffade han sin taiwanesiske motpart Chiang Pin-kung för samtal som väntas leda till avtal värda miljardbelopp.

– Vi är mycket nära överenskommelser och jag hoppas att vi denna eftermiddag ska kunna nå enighet om sjöfart, flygtransporter, postförbindelser och livsmedelssäkerhet, sa Chiang när de skakade hand på Grand Hotel i Taipei.

Kommunistregimen i Peking har i över ett halvsekel vidhållit sina anspråk på att styra också över Taiwan. 1949 segrade Mao Zedongs kommunistarmé i kriget mot Chiang Kai-sheks nationaliststyrkor, som flydde från fastlandet till Taiwan och upprättade en alternativ regim där. Fastlandskineserna brukar upprepa sin beslutsamhet att Taiwan ska återinförlivas.

Sedan Ma Ying-jeou tog vid som Taiwans president i maj i år har dock relationerna mellan de två regeringarna blivit alltmer avspända och en rad avtal har ingåtts om handel, genomfartstrafik och - inte minst - turism. Chen Yunlins besök ses som ännu ett genombrott i förbindelserna, även om han själv i förra veckan underströk att samtalen under hans visit kommer att inriktas på ekonomiskt samarbete och undvika känsligare politiska frågor.

Den taiwanesiska oppositionen, som vill verka för formell självständighet för ön, har planerat demonstrationer under Chen Yunlins besök, rapporterar TT.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mötte knivman med stolpe – kan få medborgarskap

Svenska EU-politiker vägrar redovisa kvitton

Utöver en miljonlön får svenska EU-parlamentariker 700 000 kronor per år i "kontorsersättning". Men S, M, KD och SD vägrar redovisa hur pengarna har använts.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Stockholm

"En förare av en personbil har blivit påkörd av en lastbilschaufför på Essingeleden. Lastbilen avvek därefter från platsen.", skriver polisen på sin hemsida.

Börsen i Köpenhamn i lågor – spira kollapsar

Spiran på den historiska byggnaden Börsen i Köpenhamn har kollapsat i samband med den pågående branden. Kraftiga flammor ses slå ut från byggnadens tak.

Byggföretaget får ny vd

Byggföretaget JM får en ny vd och koncernchef. Nuvarande vd Johan Skoglund kommer att gå i pension till sommaren och efterträds av Mikael Åslund, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Satellitbilder: Tredjedel av Gazas åkrar borta

Över en tredjedel av Gazas jordbruksmark har förstörts i kriget, enligt bilder tagna av FN:s satellitanalysorgan Unosat. Kostnaden för förödelsen i Gaza är hisnande.