Söndag 4 Dec
Stockholm

Historiskt avtal signerat i Taiwan

I dag skrev Kina och Taiwan under ett historiskt handelsavtal. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Representanter från de två regimerna skrev i dag under de ekonomiska avtal som ska underlätta handeln mellan Kina och Taiwan. Undertecknandet direktsändes i tv och är en tydlig markering av de tinande relationerna mellan de tidigare fienderna.

Kinas chefsförhandlare i Taiwanärenden, Chen Yunlin, kom i går till Taiwans huvudstad Taipei som den högste fastlandskinesiska besökaren på ön efter inbördeskrigets slut 1949.

Kommunistregimen i Peking har i över ett halvsekel vidhållit sina anspråk på att styra också över Taiwan. 1949 segrade Mao Zedongs kommunistarmé i kriget mot Chiang Kai-sheks nationaliststyrkor, som flydde från fastlandet till Taiwan och upprättade en alternativ regim där. Fastlandskineserna brukar upprepa sin beslutsamhet att Taiwan ska återinförlivas.

Sedan Ma Ying-jeou tog vid som Taiwans president i maj i år har dock relationerna mellan de två regeringarna blivit alltmer avspända och en rad avtal har ingåtts om handel, genomfartstrafik och - inte minst - turism. Chen Yunlins besök ses som ännu ett genombrott i förbindelserna, även om han själv i förra veckan underströk att samtalen under hans visit kommer att inriktas på ekonomiskt samarbete och undvika känsligare politiska frågor.

Den taiwanesiska oppositionen, som vill verka för formell självständighet för ön, har planerat demonstrationer under Chen Yunlins besök.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.