David Miliband brädar Bildt

Browns utrikesminister ingår i plan B om inte Blair blir ny EU-ordförande.


BRYSSEL. Gordon Brown och Storbritannien förbereder sig redan inför att bakslag. Om inte favoriten Tony Blair blir vald som ny EU-ordförande har han en plan B. Fältet öppnar sig då för att utrikesminister David Miliband blir EU:s högste representant för utrikesfrågor och efterträder Javier Solana. Därmed skulle han utmanövrera Carl Bildt, som i vissa läger är en het motkandidat.

Samtidigt som motståndet inom EU växer mot en Blairlösning, har de brittiska diplomaterna sett över andra alternativ för att säkra brittiskt inflytande i EU-ledningen. Ett hypotetiskt förslag är att lansera Miliband som kandidat till EU:s utrikesminister när Lissabonfördraget träder i kraft.

–Om inte Blair får jobbet som president, då ligger Miliband bra till att bli EU:s högste representant i utrikesfrågor. Det här innebär att Storbritannien skulle få en viktig post. I den rollen har han stort inflytande och skulle verkligen kunna göra skillnad, säger en högt uppsatt EU-källa, till Daily Telegraph.

I diplomatiska kretsar ses "utrikesministerposten" som likvärdig presidentposten eller till och med något viktigare. Personen får stort handlingsutrymme och kommer att föra EU:s talan i konflikter som den i Georgien förra året, och dagligen spela en nyckelroll i förhandlingar i Mellanöstern och Iran.

Om Miliband tar uppdraget nästa år, lär det leda till spekulationer om att han gett upp tanken på att Browns Labour ska bli återvalda vid nästa val.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!