Miliband inget hot mot Bildt

Storbritanniens utrikesminister David Miliband vill inte bli EU:s utrikesminister.


LONDON. Storbritanniens utrikesminister David Miliband, som har pekats ut som en kandidat till att bli EU:s högste representant för utrikesfrågor, deklarerar att han inte står till förfogande för uppdraget. Därmed är vägen något öppnare för utrikesminister Carl Bildt.

– Jag är ingen kandidat för det. Jag står inte till förfogande, sa han, enligt The Independent.

I stället har han under söndagen lanserat förre premiärministern och favoriten Tony Blair till uppdraget som EU:s president. Det säger sig självt att om Blair tar uppdraget kan inte Storbritannien lägga beslag på det andra toppjobbet.

Miliband sa att ett presidentskap med Blair skulle vara "väldigt bra för Storbritannien och Europe", och att han var förbryllad över de konservativa, som vill stoppa Blair från att komma ifråga för uppdraget.

Enligt Miliband, som står Blair nära, är den förre storpolitikern endast intresserad av presidentskapet om han får stort utrymme på den internationella arenan.

– Europa står vid ett vägskäl. Vi kommer att få en ny kommission, och förhoppningsvis går Lissabonfördraget igenom så att vi kan få ett effektivare system på plats, sa Miliband, enligt The Independent.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!