Stockholm

Bildt inte lika het för toppjobb i EU

Sarkozy och Merkel bildar pakt inför striden om den nya EU-ledningen.


Läs mer

Utrikesminister Carl Bildt försvinner allt mer i periferin i diskussionerna om vem som ska ta över som EU:s högste representant för utrikesfrågor när Javier Solana avgår. Frankrikes president Nicolas Sarkozy och Tysklands förbundskansler Angela Merkel har redan börjat gadda ihop sig.

Efter att irländarna röstat ja till Lissabonfördraget har blickarna riktats mot EU:s nya utformning. När Storbritannien väntas få presidentposten med Tony Blair slåss Tyskland och Frankrike för att komma åt "utrikesministerposten". Båda tycker att de i första hand ska komma ifråga för posten, skriver The Times.

Merkel väntas lansera sin inrikesminister Wolfgang Schäuble, som väckte debatt i Storbritannien 1994 efter att han föreslagit att Tyskland och Frankrike skulle utgöra ledningen för EU-arbetet.

Det kan alltså bli Schäuble som brädar Carl Bildt. Men svensken har inte heller setts som det hetaste stalltipset i och med sin vänliga inställning till ett turkiskt EU-medlemskap samt sin kritiska hållning till Ryssland.

Finlands Olli Rehn, kommissionär med ansvar för EU:s utvidgning, är ett annat hett namn som det talas om i Brysselkorridorerna, enligt The Times.

Utgången kan däremot bli en helt annat om det visar sig att Tony Blair inte lyckas mobilisera tillräckligt med stöd. På hemmaplan har brittiska Tories, som väntas vinna över Gordon Browns Labour i nästa val, varit tydliga med att partiet redan nu försöker stoppa Blair från att bli EU:s president.

Det kan spela Carl Bildt i händerna. Misslyckas Blair är sannolikheten stor att Frankrike eller Tyskland tar presidentposten och det öppnar för att ett mindre land kan komma ifråga för "utrikesministerposten".

Men det kan också bli så att Paavo Lipponen, Finlands förre premiärminister, Felipe González, Spaniens förre premiärminister, och Mary Robinson, Irlands förra premiärminister, lyckas få större stöd än Blair. Då är Bildts chanser rätt små.

Skrivet av:

Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.