Blair tog emot pengar från stålmiljardär

Viktor Pinchuk betalar Blair stora summor för ett ukrainskt medlemskap i EU.


LONDON. Tony Blair, som är favorit till att bli EU-ordförande, har tagit emot pengar från den ukrainske stålmiljardären Viktor Pinchuk. Pinchuk, som driver på hårt för att Ukraina ska bli medlem i unionen, sägs ha betalat Blair miljonbelopp, och ser Blair som en viktig allierad i kampen.

Pinchuk har redan knutit till sig Blairs förre minister Stephen Byers för att lobba för ett ukrainskt medlemskap. Han ska också ha betalat Blair en större summa pengar för att hålla ett tal i Ukraina, skriver The Sunday Times.

Under nästa år väntas Ukraina komma med ett erbjudande till EU-ledningen, och arbetet förbereds av landets diplomater. I den processen är Blair en nyckelfigur och ett mål för påtryckningar. Han skulle därmed kunna påverka Tyskland, som oroas över att ett ukrainskt EU-medlemskap skulle kunna äventyra relationerna till Ryssland.

När kampanjen inför ordförandeskapet närmar sig väntas Blairs kommersiella åtaganden sättas under lupp. Pinchuk värvade honom exempelvis till ett ukrainskt toppmöte i Yalta förra året där han höll huvudtalet. Blair deltog också i ett event i Davos, som sponsrades av Pinchuk, tillsammans med Bill Gates, Richard Branson och Bill Clinton.

Blairs talesperson säger att Blair inte tog emot några pengar för Davosuppdraget, men vägrar kommentera om han fick några pengar för talet på toppmötet, skriver The Sunday Times.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!