Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Steril kvinna föder barn

- 09/11/2008, 14:39 -

Tvillingsystern donerade en äggstock till kvinnan. Barnet kommer i nästa vecka.

LONDON. Sedan upplysningstiden har människan avfärdat många historier som blaha blaha. Man har skilt på fakta och sägner. Om jungfru Maria, som namnet antyder, inte hade samlag. Ja, då har hon heller inte fött några barn. Basta.

Sanningssökarnas trixande och pulande lade grunden till en enorm utveckling. I dag öppnar forskningen dörrar till världar vi inte trodde fanns. Och osannolika historier blir förverkligade.

Som i London. En kvinna vars äggstockar slutade fungera redan i 15-årsåldern kommer att föda barn i veckan. Hon har kunnat bli gravid efter att hennes tvillingsyster donerat en äggstock till henne. Om födseln lyckas blir barnet världens första som föds genom en äggstockstransplation.

Operationen ger nu hopp inte minst till 100 000 brittiska kvinnor som allt för tidigt nått klimakteriet. Men också till kvinnor som fått kemoterapi och karriärskvinnor, som önskar föda barn då de blivit för gamla.

Bara tre månader efter att kvinnan fått den nya äggstocken fick hon normal ägglossning. Redan ett år efter transplantationen blev hon gravid.

Skrivet av: