Åtta år med Patriot Act

I dag för åtta år sedan började debatten: säkerhet och trygghet vs frihet och integritet.


Den 26 oktober 2001 antog USA:s kongress en serie lagändringar till för att öka medborgarnas säkerhet och skydd mot terrorattacker - Patriot Act (Uniting and Strengthening America by Providing Appropriate Tools Required to Intercept and Obstruct Terrorism Act of 2001).

På bekostnad av folkets individuella friheter innebär lagarna att CIA gavs tillåtelse att lättare kunna avlyssna telefonsamtal, infiltrera grupper och utan att ansöka om tillstånd ta reda på vilka böcker någon har lånat, personers utbildning, sjukdomar och sjukhusvistelser.

Lagändringarna var början på debatten som blossat upp världen över. I Sverige kulminerade den genom det massiva FRA-motståndet i somras.

Men förespråkarna för ökad censur finner fortfarande näring hos människors rädsla för pedofiler, nazister och knarklangare och terrorister. Internet fungerar som en skyddad zon för dessa personer. Och vem vet vad de kan koka ihop om de får arbeta ostört?

Men på samma gång har också införandet av Patriot Act fört med sig ett brett motstånd och en ny sorts nätaktivister som till exempel American Civil Liberties Union. Denna och andra liknande organisationer arbetar aktivt för att upphäva lagarna.

Därför kan man, som den tidigare Europachefen för Google, Nicklas Lundblad, argumenterar för på Mindpark, fråga sig om man ska fira eller sörja åttaårsdagen?

En sak som är säker är dock att Obama inte i första taget vågar förändra lagstiftningen. För vad kommer hända med hans förtroende om en terrorattack då inträffar?

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

1 timme sedan
Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

1 timme sedan
Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

2 timmar sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

2 timmar sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.