Lördag 25 Sep
Stockholm

Bredbandsoperatör döljer fildelande

Allteles kunder får nu en gratis anonymiseringstjänst.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Kunderna till bredbandsföretaget Alltele får nu en gratis anonymiseringstjänst som döljer eventuellt fildelande. Därmed blir också Ipredlagen verkningslös.

Bredbandsleverantören Alltele ger sina 120 000 kunder möjlighet att gratis ladda ner en avancerad anonymitetstjänst. Bakom beslutet ligger en efterfrågan från bolagets kunder.

Bolagets vd Ola Norberg räknar inte att det leder till att bolaget ska dra till sig nya kunder.

– Men jag har tagit emot hundratals mejl från kunderna och det finns en hysterisk oro därute i spåren av Ipred-debatten. Och personligen tycker jag att Ipredlagen skjuter så fel att det inte är klokt, säger Norberg till TT.

Han tycker att det är viktigt att kundernas integritet respekteras och företaget har, liksom flera andra operatörer, bestämt sig för att radera trafikuppgifter som kan kränka integriteten. Därmed finns inget att lämna ut om domstolen skulle kräva det i enlighet med Ipredlagen.

Men eftersom Alltele ibland samarbetar med andra operatörer kan uppgifter ändå sparas i deras register. Men med anonymiseringstjänsten skyddas ändå integriteten.

– Vi stödjer på inget sätt illegal fildelning, men med den här åtgärden säkrar vi i alla fall våra kunders rätt till en privat sfär på internet intill det möjligas gräns, säger Norberg.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela