Tisdag 26 Okt
Stockholm

Fulla Kongosoldater sköt barn

Deras uppdrag är att beskydda civilbefolkningen i Kongo-Kinshasa.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det senaste året har stridigheter i vad som mer och mer liknar ett inbördeskrig plågat Kongo-Kinshasa. Staden Goma nära landets östgräns mot Rwanda är belägrad av rebellledaren Laurent Nkunda.

På plats i Gomaområdet finns regeringstrupper, med uppdrag att slå tillbaka mot rebellerna och att skydda civilbefolkningen.

Men i stället för beskydd ägnar sig trupperna åt mord och terror, skriver The Sun. Tidningen har träffat 22-åriga mamman Jolie Fatuma. Hon berättar om hur hon tog det lugnt efter middagen med sin tvååriga son Jean-Claude och brorsönerna Dieudonne, 16, och Merci, 18, när någon sköt med gevär och bankade på deras dörr.

– Det var en dag som kommer att plåga mig för evigt. Regeringssoldaterna kom fulla och skrek att de behövde pengar att köpa cigaretter som tack för att de tillhandahöll säkerhet åt oss, säger Jolie Fatuma.

Hon var så skräckslagen att hon försökte ge dem pengar genom fönstret. I stället sparkade soldaterna in dörren.

– Vi skrek alla och tre av dem rusade in i rummet och ropade att vi skulle dö om vi inte gav dem 2 000 dollar.

När hon sa att hon inte hade så mycket pnegar sköt de ihjäl 16-årige Dieudonne med tre skott i ryggen.

– Vi skrek högre och mitt huvud snurrade av chocken men de skrattade när de gjorde det. De tyckte det var roligt.

Jolie Fatuma gav soldaterna alla pengar hon hade – runt 800 dollar – men det räckte inte. En av dem vände sitt gevär mot den tvåårige Jean-Claude.

– Jag bad dem att sluta men det kom en ny smäll och Jean-Claude träffades i sitt vänstra ben, säger Jolie Fatuma till The Sun.

Pojken sköts i benen en gång till, och de sköt även Merci med två skott.

Uppskattningsvis har cirka 220 000 människor tvingats fly sina hem under den senaste omgången strider, vilket innebär att mer än en miljon människor totalt befinner sig på flykt i det jättelika landets östra delar. I Goma finns 800 FN-soldater.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela