Fredag 15 Okt
Stockholm

Rebellarmé stod emot milisanfall

Nu öppnar regeringen för förhandlingar. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Laurent Nkundas rebellarmé har stått emot ett angrepp från regeringstrogna miliser i Kiwanja, och nu öppnar regeringen för förhandlingar.

Staden Kiwanja omkring åtta mil norr om provinshuvudstaden Goma i Nord-Kivu låg öde på torsdagen. Enbart beväpnade medlemmar i Nkundas tutsiarmé CNDP syntes på gatorna.

Staden togs redan i förra veckan, som ett led i rebellernas avancemang mot Goma. I tisdags attackerade den lokala mai-mai-milisen, som för närvarande stöder regeringen i Kongo, Kiwanja. Men efter två dagars eldstrider har CNDP lyckats hålla staden, och därmed understrukit regeringens i Kinshasa under president Laurent Kabila mycket svaga ställning i östra Kongo.

Under ett besök i Goma i onsdags sade också Kabilas nye premiärminister Adolphe Muzito att regeringen med alla medel nu ska sträva efter att få stopp för striderna i öster, inklusive direkta samtal mellan regeringen och Nkunda.

– Regeringen är redo att lyssna till alla beväpnade grupper. Jag är redo att lyssna på klagomålen från andra grupper, inklusive CNDP, sade Muzito.

Rebelledaren Nkunda har sedan en vecka hotat att störta regeringen i Kinshasa om inte sådana samtal kommer inleds.

Hans armé står också fortsatt kvar utanför Goma, även om en bräcklig vapenvila fortfarande håller.

På fredag ska ett toppmöte inledas i Kenyas huvudstad Nairobi, med krisen i östra Kongo högst på dagordningen. Kabila väntas delta, vid sidan av FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon, och inte minst viktigt, Rwandas president Paul Kagame, som ofta anklagas för att ha ett finger med i spelet i Kongo. Kagames regering domineras av tutsier.

– Det är ett sätt att fly från problemen. Jag är inte Kongos ledare. Hur skulle jag kunna ha inflytande? sade dock Kagame till reportrar inför toppmötet.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela