Lördag 31 Jul
Stockholm

Världens största fartyg tvingas till limbo i natt

I natt ska det 72 meter höga fartyget "Oasis of the seas" passera under Stora Bält-bron. Som är 65 meter hög.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I natt klockan 00.00 håller kaptenen William S. Wright, 55, och de övriga 2 164 personerna i besättningen på världens största fartyg, Oasis of the seas, andan.

Då ska nämligen det 72 meter höga fartyget ta sig under Stora Bältbron som är 65 meter.

Fartyget, som har tagit två och ett halvt år att bygga, är världens största passagerarfartyg och Finlands största enskilda export. Någonsin.

I fartyget ryms det bland annat en golfbana, hockeyrink och teater. I går lättade det tio miljarder kronor dyra skeppet ankare och påbörjade sin resa till Florida.

Men redan vid utloppet från Östersjön kan hela båten gå under. Båten måste nämligen ta sig under en bro som är sju meter lägre än fartyget. Men kaptenen är inte orolig.

– För det första är skorstenen byggd som ett teleskop och som kan sänkas till höjden 64,85 meter, berättar Wright för Aftonbladet.

Och för det andra kommer Wright att köra i full gas när de åker under bron. Fartyget kommer då att sjunka ytterligare 15 centimeter. Sedan är Wright övertygad om att bron är snäppet högre än 65 meter.

–Jag tror att danska myndigheter har en viss säkerhetsmarginal när de uppger att brons höjd är 65 meter.

–Jag har åkt under med världens näst största skepp, Freedom of the seas, och det kändes då att vi hade god marginal, säger kapten William S. Wright.

Den första december är det tänkt att lyxkryssaren ska gå på sin jungfrufärd från Fort Lauderdale. Den billigaste hytten kostar 6 650 kronor per person och vecka. En svit med balkong på 17:e våningen kommer kosta 60 000 kronor i veckan för två personer.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela