Torsdag 13 Maj
Stockholm

Arctic Sea fraktade ryska vapen till Iran

Läckor i utredningen och högt uppsatta militärer bekräftar att kapade Arctic Sea fraktade S 300-missiler i hemlighet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Mysteriet kring det kapade lastfartyget M/S Arctic Sea tätnar sedan ryska och israeliska källor berättar att fartyget fraktade ryska vapen som skulle till Iran. Den israeliska civila underrättelsetjänsten Mossad spårade fartyget och ska ha tipsat den ryska staten om att det sålts av avhoppade militärtoppar till personer i den undre världen.

Arctic Sea försvann den 24 juli när det var på väg från Jakobstad i Finland till Algeriet. Fartyget, som kapades på Östersjön, var officiellt lastat med sågat virke värderat till 15,3 miljoner kronor. Det hittades på nytt den 17 augusti vid Kap Verde och åtta kapare anhölls.

Men den officiella ryska versionen om virket går stick i stäv med nya uppgifter från Tel Aviv och Moskva om att fartyget var lastat med S 300-missiler, som är Rysslands mest avancerade robotar och som används för att skydda viktiga objekt som industrianläggningar och militära baser mot fientligt flyg på hög och låg höjd, skriver den ansedda brittiska tidningen The Sunday Times.

Missilerna ska ha förts ombord på Arctic Sea i Kaliningrad, där de också reparerades. När Mossad tipsade Kreml ska den ryska regeringen ha dragit igång en stor insats med ubåtar och jagare för att stoppa fartyget.

Enligt flera bedömare var det den israeliska underrättelsetjänsten Mossad som lät kapa Arctic Sea utanför den svenska kustlinjen. Och som därmed tvingade ryssarna att agera inför världens bevakande ögon. Samtidigt som man lät dem slippa tappa ansiktet. Ryssarna kan nu skylla på att timmerlasten kapats av pirater - och klappa sig själva på axeln efter en heroisk fritagning.

Bevis om att Kreml skulle ha låtit kriminella komma över landets mest avancerade robotar och att de skulle säljas till Iran skulle vara ytterst förnedrande och därför misstänker man att flera högt uppsatta militärer hittat på en historia som täcker för verkligheten.

– Den officiella versionen är löjlig och gavs för att låta Kreml rädda ansiktet. Jag har pratat med människor involverade i utredningen och de har i stort sett bekräftat Mossads inblandning. Det är skrattretande att tro att all den här uppståndelsen handlade om några laster med virke, säger en högt uppsatt militär i Ryssland, till The Sunday Times.

Ryska källor berättar också att Mossad mycket väl kan ha spelat en roll i kapningen av Arctic Sea genom att sätta ihop ett gäng kapare som inte skulle ha någon aning om vad som fanns ombord.

– Det enklaste sättet för Israel att stoppa lasten från att nå Iran hade varit genom att skapa en del oro runt fartyget. När väl uppgifterna om kapningen läckte ut hade vapenhandlarna övertaget. Ryssarna var tvungna att agera. Fartyget stoppades och de fick en möjlighet att flytta fokus och ta åt sig äran för ett lyckat räddningsarbete, säger en avhoppad militär till The Sunday Times.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela