CNN vill USA-pressens nyhetsbyrå

Tevekanalen CNN strävar efter att utvidga sin verksamhet. (TT)


Tevebolaget CNN strävar efter att utvidga sin verksamhet med ett slags nyhetsbyråservice till amerikanska tidningar i kris.

Den amerikanska tevenyhetskanalen, som sänder dygnet runt, världen runt, inriktar sig inte enbart på nyhetsvideor för tidningars webbsidor utan också på text under beteckningen CNN Wire. Där ska rapporter från olika CNN-medarbetare runtom i världen publiceras.

CNN Wire skulle vara en stor ny aktör på ett fält hittills dominerat av nyhetsbyråerna AP, Reuters och AFP.

I förra veckan bjöd CNN redaktörer för 30 amerikanska tidningar på ett tredagars "CNN Newspaper Summit" med alla utgifter betalda i högkvarteret i Atlanta.

Sjunkande upplagor

Kabeltevegigantens initiativ kommer i en tid då många tidningar i USA tampas med sjunkande upplagor och läsarflykt till internet, med åtföljande annonsras. Några av dem känner undergången flåsa i nacken. Dessa tidningar har börjat ifrågasätta sin relation med Associated Press (AP), ett 162-årigt icke vinstdrivande kooperativ mellan 1 500 amerikanska dagstidningar.

AP har länge setts som oumbärligt för redaktörer som behöver fylla sina sidor och har inte haft mycket konkurrens på USA:s inrikesmarknad efter nyhetsbyrån UPI:s nedgång.

Över 100 tidningar har hotat avbryta abonnemanget på AP, bland dem Tribune Co, som äger de stora tidningarna Los Angeles Times och Chicago Tribune.Billigare än AP Deltagare i tidningstoppmötet säger att CNN flera gånger inpräntade i dem att bolaget inte försöker konkurrera med AP.

"CNN vet att tidningarna försöker minska sina kostnader och har beslutat utvidga sin nättjänst och göra den tillgänglig för tryckt press till rabatterat pris", skrev Jack McElroy från Knoxville News Sentinel i sin blogg."Efter löner är nyhetsintag med god marginal den största posten i min redaktionsbudget. Huvudparten av den går till Associated Press".

McElroy räknade på vilket utbyte han skulle få av de pengar som nu går till AP. Han skulle då kunna ta in inte bara CNN-materialet utan också abonnera på en stor bildbyrå och flera andra nyhetskanaler - och ha råd med minst fem reportrar till. AP, med bas i New York, sade i ett uttalande något överraskande att man välkomnar konkurrensen."Vi inser att nuvarande ekonomiska utmaningar innebär att tidningar undersöker alla alternativ", förklarade byrån.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

AI kliver in i Instagram och Facebook

"Sträck på dig" – förhandla med banken

Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen. Vi ser att det lönar sig och vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.

Två borgmästarkandidater mördade – på samma dag

Mexiko skakas av en våg av politiskt våld inför valen i juni. Under fredagen mördades två borgmästarkandidater – en i nordost och en annan i söder, enligt myndigheterna.

Vimmerby: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Bollebygd: Polisen rapporterar om knivlagen

1 timme sedan
"Stationsvägen, Bollebygd centrum", skriver polisen på sin hemsida.

Kanarieöarna kokar – protesterar mot massturism

1 timme sedan
Missnöjet sjuder i semesterparadiset. Vissa hungerstrejkar. Tusentals andra kommer att delta i protester på Kanarieöarna – där lokalbefolkningen har fått nog av ohållbar massturism.