"Harry Potter" eller Tony Blair?

- 19/11/2009, 13:12 -

Fredrik Reinfeldt presenterar vem som blir ny president och "utrikesminister" för EU.

EU-ordförande Fredrik Reinfeldt har från dag till dag kortat ned sin lista. Om några timmar kommer det bara vara två namn kvar - den som blir EU:s första president och den som blir EU:s "utrikesminister". Men trots att det är nära inpå är osäkerheten större än på länge.

Storbritanniens förre premiärminister Tony Blair har varit förhandsfavorit till att ta jobbet om EU-president. Men under de senaste veckorna har hans namn blivit mer ointressant. Karisman och hans politiska stjärnstatus gör visserligen att han mycket väl kan föra sig i salongerna med Barack Obama, Dmitrij Medvedev och Hu Jintao, men kvaliteterna har setts som mindre viktiga.

Till och med Martin Schulz, gruppledare för den socialdemokratiska partigruppen i Europaparlamentet, har gått emot arbetarpartikandidaten Blair, eftersom tysken Schulz inte vill se någon britt på de två viktigaste uppdragen.

I stället för en enmansshow la Tony Blair vill viktiga EU-ledare se en president som betonar sammanhållning och arbetar hårt för att jämka samman de olika viljorna.

Det vill säga en förhandlare som är flitig i kulisserna.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Nicolas Sarkozy har i korridorerna lobbat för andra namn än Blair. Tillsammans har de matchat fram den nyvalde belgiske premiärministern Herman van Rompuy som en kandidat. Hans federalistiska tankegångar är däremot något som kan göra honom omöjlig för de nya medlemmarna.

Storbritanniens premiärminister Gordon Brown har dock fortsatt varit positiv till sin gamla parhäst, Blair.

David Cameron och hans brittiska konservativa har till och med i samtal med de franska och tyska ledarna försökt få bort Blair som en het kandidat i strid med den sittande regeringens ambition.

Veteranen och luxemburgaren Jean-Claude Juncker är ett annat namn som i många avseenden påminner om belgaren van Rompuy. Men han har i vissa lägen visat en brist på politisk fingertoppskänsla. Detta var tydligt då han som ordförande i Europeiska rådet, 2005, framförde en rad kontroversiella uttalanden under ett möte med USA:s dåvarande president George W Bush.

Och till och med Fredrik Reinfeldt har av utländska journalister fått frågan om han är intresserad av presidentskapet, men han avfärdade det med att han har ett riksdagsval att fokusera på inför nästa val.

Ungdomlige Jan Peter Balkenende, premiärminister i Nederländerna, som också kallas för "Harry Potter", är en annan lågoddsare till presidentposten. Vid sidan om van Rompuy, Juncker och Blair är han en av favoriterna.

Under den senaste tiden har Reinfeldts telefondiplomati inneburit att han lyssnat in synpunkter från sina 26 kollegor för att kunna nå samförstånd. Först måste det vara en balans mellan höger och vänster, och ett av uppdragen väntas gå till en socialdemokrat. Det finns också en balans mellan stora och små EU-länder som måste uppnås.

När det kommer till posten som efterträdare till Javier Solana och posten som EU:s högste representant i utrikesfrågor är Sveriges utrikesminister Carl Bildt ingen favorit. Hans vänliga inställning till EU-medlemskap för Turkiet, Rysslandskritiken och att han är från ett litet medlemsland, gör honom kontroversiell.

Hetare namn är Finlands EU-kommissionär Olli Rehn, som är ansvarig för utvidningen, Miguel Angel Moratinos, Spaniens utrikesminister som pratar både engelska och franska, och Massimo D'Alema, som har ett förflutet som kommunist och USA-skeptiker.

Skrivet av: