Bakslag för Blair som EU-president

Socialdemokraterna i parlamentet stödjer inte Tony Blair som ny president.


BRYSSEL. Både Angela Merkel och Nicolas Sarkozy har i korridorerna börjat lobba för andra namn än Storbritanniens förre premiärminister Tony Blair, som räknas som favorit till att bli EU-president. Motkampanjen får stöd av Martin Schulz, gruppledare för den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet, som inte på något sätt vill se Blair i den nya rollen.

Schulz menar att problemet för Blair är att han är britt och därför inte lever upp till kriterier för att bli EU-president.

–Om man syftar på Tony Blair som en tänkbar kandidat för uppdraget, är jag av den åsikten att presidenten måste komma från ett land som har valt att ställa sig bakom EU:s politiska institutioner, och det gäller även euron. Storbritannien lever inte upp till de kriterierna, säger Schulz till Berliner Zeitung.

Han har däremot inget förslag på någon annan kandidat, och ser inte heller det som sin uppgift. Den socialdemokratiska gruppen fick tidigare kritik för att man inte föreslog någon motkandidat till Barroso när en ny ordförande för kommissionen skulle väljas.

Det finns också uppgifter om att förbundskansler Angela Merkel, som nyligen blev omvald, när det gäller Blairfrågan "har tröttnat på att lyssna på Mr Flash hela tiden".

2007 använde Labour kampanjsloganen "Not Flash, Just Gordon" när den nye partiledaren Gordon Brown skulle lanseras.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!