Miljardlån till Pakistan

Pakistan får ett lån på minst 7,6 miljarder dollar från IMF.


(TT)Bara formaliteter återstår innan Pakistan får ett miljardlån från Internationella valutafonden (IMF), säger pakistanska regeringens främsta ekonomiska rådgivare.

Shaukat Tarin, nytillträdd regeringsrådgivare, sade på lördagen att IMF redan gått med på att låna Pakistan minst 7,6 miljarder dollar (60 miljarder kronor) och att formaliteterna ska klaras av nästa vecka.

– Vi har bett IMF att ge oss så mycket det går, sade Tarin på en presskonferens i landets ekonomiska centrum Karachi.

Det blir IMF:s första räddningsaktion i Asien sedan den globala finanskrisen tog fart i september.

Pakistan har hamnat i en djup ekonomisk kris med ett stort underskott i betalningsbalansen. Omvärlden oroas starkt av risken att ett ekonomiskt sammanbrott för det kärnvapenrustade landet ska kunna spela al-Qaida och de militanta islamiska grupper i händerna som vill destabilisera landet.

Den åtta månader gamla civila regeringen hoppas bli välvilligt behandlad under landets övergång till demokrati efter mer än åtta års militärstyre.

I Washington bekräftade IMF-chefen Dominic Strauss-Kahn i ett pressmeddelande att en provisorisk utbetalning på 7,6 miljoner dollar ska diskuteras på ett styrelsemöte inom kort. Han sade att den summan är en del av ett större paket som även innefattar finansiering från andra multilaterala institutioner och regionala utvecklingsbanker.

– Hjälpprogrammet till Pakistan ska löpa på 23 månader, sade Strauss-Kahn.

Pakistanska centralbankens chef Shamshad Akhtar sade att IMF-pengarna ska användas till att bygga upp valutareserven så att den täcker motsvarande tre månaders import. I förra veckan var landets valutareserv nere på 3,5 miljarder dollar, motsvarande bara nio veckors import. Pakistan har löpt risken att från februari nästa år inte kunna betala av på sin utlandsskuld.

Valutan rupien har förlorat 23 procent i värde gentemot dollarn sedan årets början. Börsen har rasat med omkring 35 procent.

Skrivet av:

Senaste nytt

Örike vill ha bort mobiler i skolan

Svenska gäng svindlar i Norge

1 timme sedan
Svenska kriminella gäng ägnar sig även åt bedrägerier i Norge, enligt den norska storbanken DNB. De har haft god framgång, säger Sebastian E. Takle, avdelningschef på bankens enhet för arbete mot nätbedrägerier till näringslivssajten E24.

Viaplays rapport försenas på nytt

1 timme sedan
Viaplay har återigen missat att publicera sin rapport för det det tredje kvartalet på utsatt datum.

Många skattefel hos matbudsföretag

1 timme sedan
Skatteverket har utrett 74 företag som erbjuder matleveranser och i 90 procent av fallen har verket fattat beslut om skattehöjningar på i genomsnitt en miljon kronor.

Arbete med Tidöavtalet kan belönas med högre lön

igår 22:12
Regeringen vill höja lönen för tjänstemän som "biträder" i genomförandet av Tidöavtalet, rapporterar Dagens Nyheter. Patrik Hall är statsvetarprofessor på Malmö universitet och han anser att det ruckar på grundläggande principer. Vem har sanktionerat det här? säger han till DN.

Uppåt på Wall Street i november

igår 22:08
New York-börsens ledande index gick åt olika håll på torsdagen, den sista handelsdagen i november. Men räknat på hela den gångna månaden steg de kraftigt alla tre, breda S&P 500-index med 9,6 procent, Dow Jones industriindex med 9,2 procent och tekniktunga Nasdaqs kompositindex med 11,2 procent