Miljardlån till Pakistan

Pakistan får ett lån på minst 7,6 miljarder dollar från IMF.


(TT)Bara formaliteter återstår innan Pakistan får ett miljardlån från Internationella valutafonden (IMF), säger pakistanska regeringens främsta ekonomiska rådgivare.

Shaukat Tarin, nytillträdd regeringsrådgivare, sade på lördagen att IMF redan gått med på att låna Pakistan minst 7,6 miljarder dollar (60 miljarder kronor) och att formaliteterna ska klaras av nästa vecka.

– Vi har bett IMF att ge oss så mycket det går, sade Tarin på en presskonferens i landets ekonomiska centrum Karachi.

Det blir IMF:s första räddningsaktion i Asien sedan den globala finanskrisen tog fart i september.

Pakistan har hamnat i en djup ekonomisk kris med ett stort underskott i betalningsbalansen. Omvärlden oroas starkt av risken att ett ekonomiskt sammanbrott för det kärnvapenrustade landet ska kunna spela al-Qaida och de militanta islamiska grupper i händerna som vill destabilisera landet.

Den åtta månader gamla civila regeringen hoppas bli välvilligt behandlad under landets övergång till demokrati efter mer än åtta års militärstyre.

I Washington bekräftade IMF-chefen Dominic Strauss-Kahn i ett pressmeddelande att en provisorisk utbetalning på 7,6 miljoner dollar ska diskuteras på ett styrelsemöte inom kort. Han sade att den summan är en del av ett större paket som även innefattar finansiering från andra multilaterala institutioner och regionala utvecklingsbanker.

– Hjälpprogrammet till Pakistan ska löpa på 23 månader, sade Strauss-Kahn.

Pakistanska centralbankens chef Shamshad Akhtar sade att IMF-pengarna ska användas till att bygga upp valutareserven så att den täcker motsvarande tre månaders import. I förra veckan var landets valutareserv nere på 3,5 miljarder dollar, motsvarande bara nio veckors import. Pakistan har löpt risken att från februari nästa år inte kunna betala av på sin utlandsskuld.

Valutan rupien har förlorat 23 procent i värde gentemot dollarn sedan årets början. Börsen har rasat med omkring 35 procent.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fler döms för påskupploppen i Malmö

Pålägg återkallas – risk för listeria

Axfood återkallar rostbiff och påläggsskinka då man vid en rutinkontroll upptäckt listeriabakterier i anläggningen där produkterna tillverkas.

Populära pålägg återkallas – kan innehålla listeria

Axfood återkallar två pålägg efter att listeria upptäckts vid en rutinkontroll.

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

Ett ryskt militärplan har kraschat ned i vattnet utanför ockuperade Krim, meddelar den av Ryssland tillsatte guvernören i Sevastopol, Michail Razvozjajev.

Telia-anställd stal mobiler för 2,1 miljoner: "Systematiskt"

En före detta anställd på Telia stal hundratals telefoner till ett värde av 2,1 miljoner kronor. I ett mejl till Nyheter24 kommenterar nu Telia den före detta anställdas agerande.

Kryptokungen – från kändisvärlden till fängelse

Han byggde ett mångmiljardimperium och umgicks med politiska kändisar som Tony Blair och Bill Clinton. Det var en framgångssaga med bara ett fel – allting byggde på en rad lögner. Nu väntar 25 år i fängelse för Sam Bankman-Fried.