Torsdag 7 Jul
Stockholm

Kapad saudisk tanker nådde Somalia

Den saudiska supertankern har nått kusten i norra Somalia. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den saudiska supertankern som kapades av pirater med en oljelast värd 800 miljoner kronor har nått kusten i norra Somalia, uppger en regional sjöfartsgrupp.

Tankern är det största fartyg som någonsin kapats.

– Några människor säger att de upptäckt ett enormt fartyg utanför Eyl. Det måste vara supertankern, sade Andrew Mwangura, samordnare för East African Seafarers Association, till Reuters och hänvisade till en avsides belägen kustby som används av somaliska pirater.

Supertankern Sirius Star angreps på måndagen av piratbåtar sydost om den kenyanska hamnstaden Mombasa. Piraterna tog kontroll över tankfartyget och satte därefter kurs mot den somaliska kusten. Enligt amerikanska 5:e flottan, baserad i Bahrain, väntades supertankern läggas för ankar utanför den ökända pirathamnen Eyl i norra Somalia.

Sirius Star på 318 000 dödviktston är den första tankern som kapats i området och fartyget har en lastkapacitet på två miljoner fat råolja. Fullastat rymmer det mer än en fjärdedel av Saudiarabiens dagliga export. Fartyget skulle runda södra Afrika på väg mot USA.

Sirius Star är 330 meter långt, ungefär som ett normalt hangarfartyg, men med tre gånger större volym än ett sådant.

Den här kapningen skedde dessutom långt från de vanliga piratvattnen, vilket visar att de somaliska sjörövarna blivit allt djärvare.

Sedan januari har minst 83 fartyg angripits utanför Somalia och 33 kapats. Av dem är tolv fartyg med en sammanlagd besättning på över 200 man fortfarande i kapares händer.

Sedan en tid patrullerar örlogsfartyg från bland annat Nato farvattnen utanför Östafrika för att eskortera civila fartyg. I förra veckan inledde även EU en operation i området, till vilken även Sverige på sikt ska bidra.

En talesman för amerikanska 5:e flottan sade att det inte kommit några rapporter om skador på Sirius Star. USA har ännu inte beslutat om ett eventuellt ingripande mot piraterna.

Piraterna kring Afrikas horn är tungt beväpnade och utrustade med små snabba båtar. De lever på den omfattande fartygstrafiken genom Adenviken på väg till eller från Suezkanalen där bland annat 30 procent av världens råolja passerar.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.