Torsdag 6 Okt
Stockholm

Al-Shabaab hyllar attacken mot dansk karikatyrtecknare

1 av 3
2 av 3
3 av 3

Terrororganisationen al-Shabaab hävdar att gärningmannen, som angrep Muhammedtecknaren Kurt Westergaard med en yxa, inte tillhör deras organisation. Men de hyllar attentatet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

ÅRHUS. Han är inte en de våra. Men vi gläder oss åt hans terroraktion.

Så lyder budskapet från Somalias huvudstad Mogadishu där en talesman för terrororganisationen al-Shabaab - med nära kopplingar till al-Qaida - uppmuntrar alla mordförsök mot Kurt Westergaard, som avbildade profeten Muhammed i de uppmärksammade karikatyrerna som publicerades i tidningen Jyllands-Posten 2005.

Oavsett pris ska Muhammedtecknaren dö är det bistra budskapet från al-Shabaab.

Men al-Shabaab förnekar samtidigt att den somalier från Själland som överföll Kurt Westergaard beväpnad med yxa och kniv skulle vara en av dem.

- Han är inte medlem i al-Shabaab. Men vi har förståelse för att han försökte döda den man som förnärmade vår profet, säger organisationens talesman till Politiken.

Attentatet mot Westergaard misslyckades tack vare att tecknaren lyckades förskansa sig i ett skyddsrum. Men Muhammeds avbildare har ännu anledning att frukta för sitt liv.

- Det sänder ett klart budskap till danska somalier att döda mannen till varje pris. Inte heller om man är dansk ska man låta det hindra en att göra det rätta, heter det från al-Shabaab i Mogadishu.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.