1 av 3
- Foto: MIRIAM DALSGAARD/Scanpix
2 av 3
- Foto: MOHAMED SHEIKH NOR/AP/Scanpix
3 av 3
- Foto: ERNST VAN NORDE/Scanpix

Al-Shabaab hyllar attacken mot dansk karikatyrtecknare

Terrororganisationen al-Shabaab hävdar att gärningmannen, som angrep Muhammedtecknaren Kurt Westergaard med en yxa, inte tillhör deras organisation. Men de hyllar attentatet.


ÅRHUS. Han är inte en de våra. Men vi gläder oss åt hans terroraktion.

Så lyder budskapet från Somalias huvudstad Mogadishu där en talesman för terrororganisationen al-Shabaab - med nära kopplingar till al-Qaida - uppmuntrar alla mordförsök mot Kurt Westergaard, som avbildade profeten Muhammed i de uppmärksammade karikatyrerna som publicerades i tidningen Jyllands-Posten 2005.

Oavsett pris ska Muhammedtecknaren dö är det bistra budskapet från al-Shabaab.

Men al-Shabaab förnekar samtidigt att den somalier från Själland som överföll Kurt Westergaard beväpnad med yxa och kniv skulle vara en av dem.

- Han är inte medlem i al-Shabaab. Men vi har förståelse för att han försökte döda den man som förnärmade vår profet, säger organisationens talesman till Politiken.

Attentatet mot Westergaard misslyckades tack vare att tecknaren lyckades förskansa sig i ett skyddsrum. Men Muhammeds avbildare har ännu anledning att frukta för sitt liv.

- Det sänder ett klart budskap till danska somalier att döda mannen till varje pris. Inte heller om man är dansk ska man låta det hindra en att göra det rätta, heter det från al-Shabaab i Mogadishu.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kan få böta för saknat covidtest

Örebro bötfäller sig själv efter bygglovsmiss

1 timme sedan
Bygg- och miljönämnden i Örebro bötfäller markplanerings- och exploateringsnämnden i samma kommun efter att man missat att ett tillfälligt bygglov för en parkeringsplats gått ut, skriver Nerikes Allehanda.

Nvidia presenterar ny AI-processor

2 timmar sedan
Amerikanska chiptillverkaren Nvidia presenterar en ny processor som vd Jensen Huang hoppas ska stärka bolagets dominans inom AI-hajpen, som redan gjort bolaget till världens tredje högst värderade börsbolag.

Aggressiv björn lös i Slovakien – fem skadade

igår 23:12
En slovakisk turiststad har utlyst undantagstillstånd efter att fem personer skadats i en björnattack. Bland de skadade finns ett barn.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Skellefteå

igår 22:38
"Man misstänks för rattfylleri under påverkan av narkotika.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen har hittat en kropp i sökandet efter Maja, 17

igår 22:23
En kropp har hittats i sökandet efter 17-åriga Maja i Marks kommun. Anhöriga är informerade om fyndet och en person är anhållen misstänkt för mord.