Internetpiraterna flyr tidigare frihamnar som Sverige för länder som Ukraina och Kina.
1 av 2
Internetpiraterna flyr tidigare frihamnar som Sverige för länder som Ukraina och Kina.
Skottsäker hosting är piraternas är piraternas räddningsplanka efter rättegången mot TPB.
2 av 2
Skottsäker hosting är piraternas är piraternas räddningsplanka efter rättegången mot TPB.

Internetpiraterna flyr till "skottsäkert" Ukraina

Nätpiraterna flyttar - i skuggan av Pirate Bay-rättegången - över verksamheten från tidigare frihamnar som Sverige till Ukraina och Kina.


INTERNET. Piratgrupper som driver olagliga fildelningstjänster inom musik, film och mjukvara använder sig av kryphål i en lång rad länder för att undfly åtal om upphovsrättsbrott.

Men under det senaste året har piraterna - i takt med att lagstiftningen närmat sig de illegala fildelarna och nu ligger hack i häl - grupperat om för att undkomma de rättsvårdande myndigheterna i USA och Västeuropa.

Skottsäker hosting

Piraternas nya beteendemönster har underlättats av "skottsäker hosting" - webbhotell som gjort det till en konst att ducka för kulorna från juridiska hot och blockader, skriver Guardian.

All "skottsäker hosting" är inte kopplad till illegal aktivitet, men tjänsterna är förstås populära hos organiserad brottslighet, spammare och fildelningspirater.

"Version av pengatvätt"

Rob Holmes på juristbyrån IB Cybercrime i Texas, som jobbat med att få ett flertal skottsäkra värdar nedstängda, säger att de framgångsrika tjänsterna blir allt starkare.

- Några av de mest populära har blivit starkare fästen än vad de tidigare var. Det är en industri och det kommer den alltid att vara. Skottsäker hosting är bara IT-världens version av pengatvätt, säger Rob Holmes till Guardian

Jakten på nya territorier inleddes med domen mot The Pirate Bay i Stockholms tingsrätt där de tre grundarna och deras medåtalade - knäckebrödsmiljonären Carl Lundström - dömdes till hårda straff för upphovsrättsbrott.

TPB till Ukraina

Pirate Bay har sedan dess haft sin webbserver stående i Ukraina en kort period och därefter flyttat den till CyberBunker - ett holländskt IT-center, beläget i en gammal kärnkraftsanläggning sydväst om Amsterdam.

En annan populär fildelningstjänst, Demonoid, som grundades i Serbien har också flyttat verksamheten till just Ukraina.

- Innan allt blev svart i oktober flyttade Demonoid fysiskt sina servrar till Ukraina och fjärrstyrde dem, säger John RobinsonBigChampagne, en medieanalysbyrå i Los Angeles.

- Ukrainas telekomlagar säger att den som tillhandahåller tjänsten inte är ansvarig för vad användaren gör. Därför har de inget behov av att förklara eller försvara det de håller på med.

Kina också fristad

Också Kina har blivit en fristad för cybervärldens brottslingar. Även om myndigheterna i Peking använder hårda ord om databrottslighet - en hackare kan dömas till döden i Kina - är de sällan beredda att samarbeta med andra länder för att dra högteknologiska kriminella inför domstol.

Som en konsekvens av passiviteten finns en handfull företag i Kina som ansvarar för att hosta tusentals kriminella företag på nätet. En studie vid universitetet i Alabama visar att mer än 22 000 webbsidor som skickar ut spamreklam om läkemedel är hostade av sex skottsäkra servrar i Kina.

Administratörer bryr sig inte

Richard Cox på Spamhaus, en brittisk organisation som bevakar spammare och skottsäkra hostar säger att det är nästan omöjligt att stoppa verksamheten.

- För tillfället finns det ett antal individer som upprättar skottsäkra hostingsajter i Kina. Oavsett hur stora delar av det kinesiska nätverket som vi blockerar bryr sig administratörerna där inte om vad vi gör, säger Richard Cox.

 

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ny abortlag kan få stöd i Norge

Insekter invaderar – vissa blir sexgalna zombier

Miljarder insekter kommer snart att krypa upp ur underjorden i ett skräckfilmsliknande "svärmageddon". Vissa får en svampsjukdom som förvandlar dem till sexgalna zombieliknande varelser, enligt experter.

Butiker öppnar efter presidentlöfte i Uganda

Affärer i stora delar av Uganda öppnade på lördagen efter att ha varit stängda i fyra dagar i protest mot nya momslagar.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ängelholm

"En singelolycka med en personbil inträffar på E6 söder om Strövelstorp i riktning mot Ängelholm.", skriver polisen på sin hemsida.

Sex yrken med månadslön på över 40 000 – och liten konkurrens

Är du sugen på nytt jobb? Nyheter24 listar sex yrken där chansen till jobb är mycket stor och månadslönen är över 40 000 kronor.

Polisen rapporterar om trafikkontroll, Luleå

"Resultat efter två trafikkontroller.", skriver polisen på sin hemsida.