Tisdag 27 Sep
Stockholm

Persbrandts nya film väcker muslimsk vrede

Mikael Persbrandts nya film har väckt vrede och kallas "islamfientlig".
1 av 4
Mikael Persbrandts nya film har väckt vrede och kallas "islamfientlig". Foto: Markus Dahlberg/Scanpix
Danska regissören Susanne Biers har regisserat storfilmen "Hævnen" - "Hämden".
2 av 4
Danska regissören Susanne Biers har regisserat storfilmen "Hævnen" - "Hämden". Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
3 av 4
4 av 4

Sudans regering rasar mot Mikael Persbrandts nya storfilm: "En islamfientlig förlängning av Muhammedteckningarna."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

DANMARK. I den danska regissören Sussane Biers nya storfilm Hämnden (Hævnen) spelar vår egen Mikael Persbrandt mot bland andra danska skådisen Trine Dyrholm.

Mikael Persbrandt och Trine Dyrholm spelar ett läkarpar som jobbar  i folkmordets Darfur.

Filmen är producerad av den kontroversielle mästerregissören Lars von Triers bolag Zentropa. Och har - liksom så många andra projekt signerade von Trier - redan hamnat i blåsväder.

Yxattack mot tecknare

Men mot bakgrund av den senaste tidens dramatiska händelseutveckling i Danmark där Muhammedtecknaren Kurt Westergaard utsattes för en yxattack av en islamistisk somalier är det med större allvar än vanligt.

Sudans regering är heligt förbannad på den danska storfilmen, som just nu spelas in i Kenya och Danmark.

- Filmen är en förlängning av den islamfientliga holländska filmen Fitna och de danska Muhammedteckningarna, säger det sudanesiska utrikesdepartementet i ett uttalande.

Folkmordet i Darfur

Susanne Biers film tar sin utgångspunkt i folkmordet i Darfur och följer spåren från flyktinglägren i Sudan till vardagen i en by på danska landsbygden.

Sudans UD uppger i ett pressmeddelande att Bier, Persbrandt och det övriga teamet bakom Hämnden har för avsikt att "skildra förhållanden som inte existerar i Darfur" och att filmen representerar ett "nytt steg av de fientliga krafter som arbetar för att förlänga krigen i Darfur".

"Rasistisk film"

- Produktionen av denna rasistiska film kan betraktas som en förlängning av den notoriska filmen Fitna och teckningarna som förnärmar profeten Muhammed, säger Muawiya Osman Khalid, talesman för Sudans utrikesdepartement till Sudans officiella nyhetsbyrå Suna på tisdagen.

Och redan när filmen första gången presenterades tidigare i höstas drog en av huvudrollsinnehavarna, Ulrich Thomsen, paralleller till den danska Muhammedkrisen.

Ringar i vattnet

- När jag läste manus kom jag - inga jämförelser i övrigt - att tänka på Muhammedkrisen som började med en helt oskyldig teckning och slutade med att folk dog och ambassader brändes ner. Denna film har sin utgångspunkt i en dansk idyll och så får en liten sak ringarna att sprida sig i vattnet tills det är ett stort rabalder, säger Ulrich Thomsen, som spelar änkeman och far till en av de unga pojkar som har nyckelroller i Susanne Biers film Hämnden.

Filmen ska ha premiär i augusti 2010.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.