Måndag 15 Aug
Stockholm

Bara tre burkaklädda kvinnor i Danmark

Högst 200 kvinnor i Danmark använder heltäckande slöja. På bilden ses en kvinna i niqab.
Högst 200 kvinnor i Danmark använder heltäckande slöja. På bilden ses en kvinna i niqab. Foto: Amir Nabil/AP/Scanpix

Den infekterade burkadebatten tycks inte vila på någon särskilt fast jord. I Danmark klär sig hela tre kvinnor i burka. Av de 150-200 som använder niqab är hälften danskor som konverterat.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

KÖPENHAMN. Det har flitigt debatterats om kvinnor som bär heltäckande slöja ska få bada i offentliga simhallar, gå i skolan och hämta ut socialbidrag.

Att döma av det högljudda samtal som pågår över hela Europa - i Schweiz vill man efter folkomröstningen om minareter också föra avgörandet om burkan till valurnorna, i Frankrike införs snart ett förbud mot burka på allmän plats - kunde man tro att fenomenet var mer utbrett.

Men så är inte fallet att döma av den danska utredning som regeringen låtit göra.

Bara tre kvinnor i Danmark går - då och då - klädda i burka. Mellan 150 och 200 bär en niqab, som lämnar ögonen synliga. Uppemot hälften - mellan 60 och 80 kvinnor - av dessa är etniskt danska kvinnor som konverterat till islam.

Den danska regeringens utredning är avsedd att underlätta arbetet med att ta fram regler för hur myndigheter ska hantera kvinnor som bär heltäckande kläder.

Till exempel i vilka fall det är okej att be någon avlägsna sin slöja vid behov av att säkerställa någons identitet - exempelvis vid kontatutbetalning, skriver Jyllands-Posten.

 

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.