1 av 3
- Foto: Yves Logghe/AP/Scanpix
2 av 3
- Foto: Yves Logghe/AP/Scanpix
3 av 3
- Foto: Jason DeCrow/AP/Scanpix

Raseri mot "gangsterbrud" i EU-kommissionen

Europaparlamentet höjer ögonbrynen inför att en påstådd maffiakvinna från Bulgarien ska ta plats i EU-kommissionen.


BRYSSEL. I Europaparlamentet, i EU:s huvudstad Bryssel, pågår utfrågningarna av medlemsländernas kandidater till EU-kommissionen.

En av dem har väckt särskilt stor förundran och från plenum ställdes i dag helt andra frågor än brukligt till dem som aspirerar på att leda EU:s arbete i den viktiga kommissionen - som fungerar som EU:s regering.

Bulgariskan Rumiana Jeleva försökte med alla medel få utfrågningen att handla om hennes politiska områden: naturkatastrofer, miljöflyktingar och mänskliga rättigheter. De viktiga områden som den kommissionärsportfölj hon siktar på har att hantera. Jeleva ska bli biståndskommissionär. Det var åtminstone tanken.

I stället fick hon svara på tuffa frågor om sitt privatliv. Och hennes chanser att bli EU:s biståndskommissionär är inte vad de var innan den kanske tuffaste tisdagseftermiddagen i Rumiana Jelevas liv inträffade.

Kontakt med ryska maffian

- Jag har förklarat allt som finns att förklara. Alla rykten om mig och min man är absolut ogrundade. Jag har ingenting att dölja, försäkrade den bulgariska kommissionärskandidaten inför Europaparlamentet.

Rumiana Jeleva går nämligen också under öknamnet "gangsterbruden" på grund av sin makes påstådda affärer med den ryska maffian.

Den före detta bulgariska utrikesministern har också mötts av beskyllningar för att inte ha varit uppriktig om sina förehavanden i företaget Global Consult i den redovisning av ens personliga kommersiella och andra intressen som alla kandidater till EU-kommissionen måste avlägga. Global Consult har andel i en rad infrastrukturprojekt som drivs med EU-medel.

Under de kommande två veckorna ska samtliga 26 kandidater till kommissionen höras av parlamentet som innan "EU:s regering" kan bildas måste godkänna kandidaterna.

En betydligt mindre tuff utfrågning av Rumiana Jeleva:

/
EU
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fejkade ID-kort för 45 kronor – direkt i mobilen

Voi rasar på Fröken Snusk: "Samtal från våra advokater"

Konflikten mellan Fröken Snusk, Rasmus Gozzi och elsparksbolaget Voi är ett faktum. Efter Gozzis hån mot företaget slår Voi tillbaka: – Gozzi Records kan förvänta sig ett samtal från våra advokater.

Försvaret kallas till samtal efter flygincident

Regeringen har kallat Försvarsmakten till samtal om kommunikation kring flygvapnets incidentberedskap, rapporterar SVT Nyheter.

Cloetta stoppar hundratals ton godis – kan innehålla hälsofarliga ämnen

Godistillverkaren Cloetta stoppar försäljningen av hundratals ton chokladgodis efter. Anledningen är att produkterna innehåller palmolja med potentiellt hälsofarliga ämnen.

Lyft för amerikansk försvarsjätte

Amerikanska försvarsjätten Lockheed Martin lyfte försäljningen med 14 procent under första kvartalet. Fler leveranser av flygplan av typen F16 och F35 och missilsystem bidrog till det.

Klart ja till nya budgetregler i EU

Trots protester från fackförbund och många partier och ledamöter till vänster ger EU-parlamentet tummen upp för EU:s nya budgetregler.