Onsdag 28 Jul
Stockholm

USA varnar Haiti för att fly

En svårt sårad man biter ihop.
1 av 3
En svårt sårad man biter ihop. Foto: Ariana Cubillos
Amerikanska förnödenheter anländer Haiti.
2 av 3
Amerikanska förnödenheter anländer Haiti. Foto: Kristoffer Wilson/Scanpix
3 av 3

Efter katastrofen i Haiti varnar nu amerikanska regeringen haitier för att försöka ta sig till USA: "Det blir bara problem."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

MIAMI. USA har ett budskap till de miljoner haitier som efter förra veckans katastrofskalv står utan hem och ofta också förlorat sina familjer.

Budskapet är: Kom inte till USA. Det är ingen idé.

"Kom inte hit"

Ansedda New York Times rapporterar om att den amerikanska regeringen gjort det tydligt för de haitier som leker med tanken på att ta flottar över till den amerikanska kusten att det är lika bra att stanna hemma i förödelsen.

Varje dag kör ett amerikanskt fraktplan med radiosändare över det förödda landet och sänder ut nyheter samt ett inspelat meddelande från Raymond Joseph, Haitis ambassadör i Washington.

- Lyssna, rusa inte iväg till båtar för att lämna landet, säger Raymond Joseph på kreol, enligt en översättning från det amerikanska militärhögkvarteret Pentagon.

"Ännu värre"

- Om ni gör det får vi alla ännu värre bekymmer. Jag ska vara ärlig, om ni tror att ni når USA och dörrarna står vidöppna så är det inte fallet alls. Och de kommer att genskjuta er redan i havet och sedan skicka er tillbaka dit ni kom ifrån.

Flyktingkris i Florida

Representanter för det amerikanska försvarsministeriet och Homeland Security säger att de intar en tuff linje för att undvika en massflykt från krisens Haiti - vilket skulle kunna leda till att många dör på havet eller en flyktingkris i södra Florida.

Än så länge har man inte sett någonting som tyder på att haitier försöker fly ön med båt, säger företrädare för de amerikanska myndigheterna till New York Times.

Slussas till Guantánamo

Och inte heller grannlandet Dominikanska republiken har sett några stora flyktingströmmar bortsett från 3 000 skadade flyktingar som får vård vid olika sjukhus längs med den domikanska gränsen.

Men amerikanska myndigheter fruktar en massiv våg av flyktingar om förhållandena skulle förvärras inom de kommande veckorna och försöker avvärja den med propagandakampanjer.

Men det sägs att man också planerar för att avleda flyktingar till sjöss och föra dem till Guantánamobasen på Kuba.

Inga visum till skadade

Utrikesdepartementet har också avslagit en rad visumansökningar från allvarligt skadade haitier i Port-au-Prince.

- Det är bortom vansinne. Det är byråkrati när det är som värst, säger Miamiläkaren William O'Neill som precis återvänt från ett besök i Haiti.

Kommentera
Kopiera länk
Dela