Fredag 14 Maj
Stockholm

Hjälpinsatser sågas: "1000-tals fler kunde ha räddats"

En läkare menar att man inte gjort tillräckligt för att rädda de skadade.
1 av 5
En läkare menar att man inte gjort tillräckligt för att rädda de skadade. Foto: Alfred de Montesquiou/AP/Scanpix
Tvååriga Redjeson Hausteen Claude räddas av belgiska och spanska räddningsarbetare.
2 av 5
Tvååriga Redjeson Hausteen Claude räddas av belgiska och spanska räddningsarbetare. Foto: Reginald Claude/AP/Scanpix
Jean Baptiste Patrick, 35, räddas av mexikanska Grupos Totos.
3 av 5
Jean Baptiste Patrick, 35, räddas av mexikanska Grupos Totos. Foto: Gerald Herbert/AP/Scanpix
Medarbetare vid taiwanesiska Röda korset avslutar räddningsarbetet för dagen. Men hjälpinsatserna i Haiti får skarp kritik.
4 av 5
Medarbetare vid taiwanesiska Röda korset avslutar räddningsarbetet för dagen. Men hjälpinsatserna i Haiti får skarp kritik. Foto: Gerald Herbert/AP/Scanpix
Franska Secouristes Sans Frontiers slår bort dammet för att kunna rädda 26-åriga Hotteline Lozama.
5 av 5
Franska Secouristes Sans Frontiers slår bort dammet för att kunna rädda 26-åriga Hotteline Lozama. Foto: Francois Mori/AP/Scanpix

Amerikansk läkare stämmer in i kritikstormen mot hjälporganisationerna i katastrofens Haiti.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

PORT-AU-PRINCE. Tusentals liv hade kunnat räddas i Haiti om hjälpinsatserna hade siktat in sig mer mot skadade överlevare och mindre på att gräva fram människor som klämts fast i rasmassorna, hävdar en läkare på plats.

Samtidigt som den mycket ansedda medicinska tidskriften Lancet skriver att hjälporganisationerna kivas om uppmärksamheten.

I spillrorna av det katastrofskalv, som uppmätte 7,0, dödade ungefär 200 000 människor och ställde två miljoner på bar backe utan tak över huvudet, har det brutit ut ett verbalt krig om hjälp som anses ha gått till spillo.

Hård kritik

Och de hjälporganisationer - som setts utföra hjältedåd i medier över hela världen och vars medarbetare i många fall omkommit i samband med katastrofen - får utstå hård kritik.

Nu träder den amerikanske läkaren Michael Schuster, som jobbat som frivillig i Haiti, fram i tidningen Guardian och säger att tiotusentals patienter på sjukhusen tros dö på grund av de inte fått någon medicinsk behandling medan räddningsteamen varit ute och grävt i grus i jakten på liv.

- Vi jagar vår egen svans. När vi till slut har hjälpinsatser på plats för folket är det nästan för sent. Jag tror att om vi koncentrerade oss på folket och mindre på medieaspekten hade många liv kunnat räddas, säger Michael Schuster till Guardian.

Främjar egna intressen

Schusters kritik sammanfaller med den ovanligt hårda ledare i ansedda Lancet som hävdade att bistånds- och hjälporganisationer rivaliserar med varandra och främjar sina egna intressen mer än offrens.

Det överväldigande behovet av hjälp blev ännu tydligare när det stod klart att cirka 250 000 människor skadats.

Brist på kirurger, sjuksköterskor, medicin och förnödenheter var ett efterskalv i sig - och konsekvensen blev att många människor, som med adekvat sjukvård hade kunnat räddas, dog.

80 räddades ur rasmassorna

Överallt i evakueringsläger saknas vatten. Sjukdomarna sprider sig med en rasande fart.

Vissa räddningsteam lämnade Haiti när hoppet om att hitta fler överlevande släcktes.

Internationella team har dragit ut mer än 80 människor, som var i livet, ur rasmassorna och många av dem efter mer än åtta dagar.

- Två som knappt var vid livet räddades i går. En 84-årig kvinna drogs ut från ett raserat hus, säger läkaren Vladimir Larouche, som behandlade henne till Guardian.

22-åring drogs ut

På ett annat håll i den ödelagda huvudstaden räddades en 22-årig man ur rasmassorna av ett israeliskt räddningsteam.

Både räddningsmanskapet och kvarterets invånare jublade efter att man dragit ut mannen som haltade och led av uttorkning.

Schuster, som leder post operation-avdelningen vid centralsjukhuset i Port-au-Prince, säger att räddningsarbetet i byggnadsvrak var det som mest fångade mediernas och världens uppmärksamhet.

- Tänk på miljonerna som inte fanns i rasmassorna. Ingen vill förlora liv, men menar att man måste värdera liven på de tiotusentals som kan ligga döende på grund av infektioner just nu. Världen bör kanske ompröva hur man skickar hjälp i nödsituationer, säger den amerikanske volontärläkaren till Guardian.

Kommentera
Kopiera länk
Dela