Fredag 27 Maj
Stockholm

Haiti stoppar adoptionstrafik till USA

Den haitiska regeringen oroar sig för att barnen ska hamna i människohandlares händer.
1 av 8
Den haitiska regeringen oroar sig för att barnen ska hamna i människohandlares händer. Foto: RAMON ESPINOSA/AP/Scanpix
2 av 8
3 av 8
4 av 8
5 av 8
6 av 8
7 av 8
Haitis premiärminister Jean-Max Bellerive har nu beordrat ett stopp för utlandsadoptioner.
8 av 8
Haitis premiärminister Jean-Max Bellerive har nu beordrat ett stopp för utlandsadoptioner. Foto: Paul Chiasson/AP/Scanpix

Den haitiska regeringen bromsar - av rädsla för människohandel - trafiken av föräldralösa barn till amerikanska adoptivföräldrar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

PORT-AU-PRINCE. I rädsla för att föräldralösa barn ska bli offer för trafficking har den haitiska regeringen bromsat den omfattande trafik av barn, som förlorat sina föräldrar i jordbävningen, till USA.

Haitis premiärminister Jean-Max Bellerive säger till den amerikanska tidningen Miami Herald att hans regering har anledning att misstänka att många barn hamnar i prostitution eller slaveri.

Den haitiska regeringen tänker därför inte släppa iväg några barn till potentiella adoptivföräldrar utan att premiärminister Bellerive personligen godkänt den nya familjen.

Order om stopp

Han har beordrat frivilliga hjälporganisationer som verkar i Port-au-Prince att sluta samla ihop barn som hittats på gatorna.

- Jag har personligen skrivit under tre specifika tillstånd för adoptioner som redan var inne i processen. Där adoptivföräldrarna var kända för att hjälpa barn och barnen klart identiferats som föräldralösa, säger Jean Max Bellerive till Miami Herald.

Precis innan regeringens beslut trädde i kraft arbetade adoptionsarbetare - som varskotts av amerikanska ambassadtjänstemän - under helgen in i det sista med att samla ihop så många möjliga adoptivbarn som möjligt till amerikanska adoptivfamiljer.

Flögs ut med militärplan

Ett amerikanskt militärt fraktflygplan flög cirka 50 haitiska föräldralösa barn till Sanford, nära Colorado, vid halv två på natten mot måndagen efter att en adoptionsbyrå i Port-au-Prince fått veta att den typen av flygningar skulle ställas in senare samma dag.

- Vi fick rådet att rycka ut barnen ur sängarna, klä på dem och lasta in dem i lastbilar för att få dem till flygplatsen. Så att de omedelbart kunde placeras på nästa tillgängliga flyg, säger Chris Nungester som jobbar som föreståndare på en adoptionsbyrå, till Miami Herald.

- Den amerikanska ambassaden sa till oss att den typen av flygningar skulle få ett skriande slut.

 

Kommentera
Kopiera länk
Dela