Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kina: USA och EU konspirerade mot de fattiga i Köpenhamn

1 av 2

Anja Niedringhaus/AP/Scanpix

2 av 2

Heribert Proepper/AP/Scanpix

Nyheter | 11/02/2010 18:50

De rika länderna konspirerade i syfte att splittra utvecklingsländerna, skriver den kinesiska regeringen i en rapport.

BEJING. Kina riktar hård kritik mot den rika världens agernade under toppmötet om klimatet i Köpenhamn i vintras.

EU - som för tillfället leddes av det svenska ordförandeskapet - anklagas för att ha gått i USA:s ledband och Kanada "såg mellan fingrarna", skriver den kinesiska regeringens tankesmedja i ett internet dokument, som den ansedda brittiska tidningen Guardian kommit över.

Dokumentet, som skrevs i direkt anslutning till klimatmötet i Köpenhamn, men som först nu når offentlighetens ögon ger en tydlig insikt i hur Kina tänker kring det misslyckade toppmötet.

"Kina försvarade u-länder"

Kina möttes av mycket kritik för att förhindra framgångsrika förhandlingar under Köpenhamnsmötet. Men i rapporten berömmer sig Kina tvärtom för att ha "försvarat utvecklingsländernas övergripande intressen" genom att motstå de rika ländernas "konspiration" syftande till att överge Kyotoprotokollet.

Mark Lynas - klimatrådgivare åt Maldivernas regering ger dock inte mycket för kinesernas bortförklaringar.

- Det är häpnadsväckande att det här dokumentet tyder på att kineserna verkligen tror på den här absurda konspirationsteorin som går ut på att små öländer spelats ut som marionettdockor av rika länder, säger Mark Lynas till Guardian.

"Maldiverna går under"

Och fortsätter:

- Sanningen är att små öländer och de flesta sårbara länder vill att Kina och dess allierade drar ner på sina utsläpp för att de inte kommer att överleva annars. Krasst sett är Kina världens största utsläppsbov och om Kina inte reducerar sina utsläpp med åtminstone hälften fram till mitten av århundradet kommer Maldiverna att gå under.