Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hjärnkirurgi gör dig andlig

1 av 4

2 av 4

3 av 4

Ny forskning på patienter med hjärntumörer visar att andligheten sitter i hjärnan.
4 av 4

Ny forskning på patienter med hjärntumörer visar att andligheten sitter i hjärnan.

LM Otero/AP/Scanpix

Nyheter | 11/02/2010 20:49

Du torskar en tumör - men du finner inre frid.

UDINE. Att med ett kirurgiskt ingrepp avlägsna delar av hjärnan kan ge ditt andliga liv ett lyft, visar ny forskning från Italien.

Ett forskarlag vid universitetet i Udine i norra Italien ger starkt stöd åt att andlighet triggas av eller dämpas av olika delar av hjärnan.

För att undersöka andlighetens neurologiska orsaker vände sig neurologen Cosimo Urgesi och hans forskarkolleger till patienter med hjärntumörer för att studera hur de betedde sig före och efter operation.

I spannet mellan tre och sju dagar efter att man avlägnsat hjärntumörer i parietalloben rapporterade patienterna en högre grad av transcendens - det vill säga att de övergick till en mer andlig förståelse av världen.

Men det gällde inte patienter som fått tumörer kirurgiskt avlägsnade från hjärnans frontalregioner.

- Självtranscendens var tidigare ett samtalsämne förbehållet filosofer och flummiga new age-människor, säger Salvatore Aglioti, forskare i kognitiv neurologi vid Sapienzauniversitetet i Rom och en av personerna bakom den nya studien.

- Det mest överraskande var hur snabbt förändringen gick. Den här upptäckten visar att vissa komplexa personlighetsdrag är mer formbara än vad vi tidigare trott, säger Salvatore Aglioti till tidningen Nature.